, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

ΠΟΥ: Η έξοδος υγειονομικών από τις φτωχές χώρες επιδεινώνεται

Οι φτωχότερες χώρες χάνουν όλο και περισσότερο υγειονομικούς προς πλουσιότερες χώρες καθώς οι τελευταίες προσπαθούν να αντιστηρίξουν τις δικές τους απώλειες προσωπικού εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, μερικές φορές ενεργητικών προσλήψεων, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η τάση για νοσηλευτές και άλλο προσωπικό να εγκαταλείπουν τμήματα της Αφρικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας για καλύτερες ευκαιρίες σε πλουσιότερες χώρες στη Μέση Ανατολή ή την Ευρώπη είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την πανδημία αλλά έχει επιταχυνθεί έκτοτε, ανέφερε ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την υγεία, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται.

«Οι υγειονομικοί είναι η ραχοκοκαλιά κάθε υγειονομικού συστήματος, όμως 55 χώρες με μερικά από τα πιο ευάλωτα υγειονομικά συστήματα στον κόσμο δεν έχουν αρκετούς και πολλές χάνουν τους υγειονομικούς τους στη διεθνή μετανάστευση», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Αναφερόταν σε έναν νέο κατάλογο του ΠΟΥ ευάλωτων χωρών στον οποίο προστέθηκαν άλλες οκτώ χώρες αφότου δημοσιεύθηκε για τελευταία φορά το 2020. Αυτές είναι: Κομόρος, Ρουάντα, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Ανατολικό Τιμόρ, Λάος, Τουβαλού και Βανουάτου.

Ο Τζιμ Κάμπελ, διευθυντής του τμήματος υγειονομικού εργατικού δυναμικού, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι διασφαλίσεις για τις χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο του ΠΟΥ είναι σημαντικές ώστε να «μπορέσουν να συνεχίσουν να ανοικοδομούν και να συνέρχονται από την πανδημία χωρίς πρόσθετη απώλεια εργαζομένων στη μετανάστευση».

Περίπου 115.000 υγειονομικοί πέθαναν από COVID σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότεροι εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και κατάθλιψης, είπε. Σε ένδειξη της πίεσης που αντιμετωπίζουν, διαμαρτυρίες και απεργίες έχουν διοργανωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες αφότου ξέσπασε η πανδημία, πρόσθεσε, περιλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πρέπει να προστατεύσουμε το εργατικό δυναμικό αν θέλουμε να διασφαλίσουμε πως ο πληθυσμός θα έχει πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα», δήλωσε ο Κάμπελ.

Ερωτηθείς ποιες χώρες προσελκύουν περισσότερους εργαζομένους, είπε πως αυτές είναι οι πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ και οι χώρες του Κόλπου, πρόσθεσε όμως πως ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αφρικανικές χώρες έχει επίσης ενταθεί. Ο ΠΟΥ λέει πως δεν τάσσεται εναντίον της μετανάστευσης των εργαζομένων εάν η διαχείρισή της είναι κατάλληλη. Το 2010 δημοσιοποίησε έναν εθελοντικό διεθνή κώδικα ορθής πρακτικής για τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού ανά τον κόσμο και καλεί τα μέλη του να τον ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.