Μια ανατρεπτική στρατηγική επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ φαίνεται να έχει εκπονήσει ο Σύρος de facto ηγέτης Αχμέντ αλ-Σαράα, παρά το γεγονός ότι παραμένει χαρακτηρισμένος τρομοκράτης από την Ουάσινγκτον λόγω του παρελθόντος του. Στόχος του; Να βγάλει τη Συρία από τη διεθνή απομόνωση μέσω ενός «μεγάλου πακέτου» που περιλαμβάνει:
- Οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας,
- Εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ,
- Και – όχι αστείο – την ανέγερση “Trump Tower Damascus”.
Συνάντηση ή σκιά διπλωματίας;
Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός επιχειρηματίας και υποστηρικτής του Τραμπ, Τζόναθαν Μπας, συνάντησε τον Σαράα στη Δαμασκό και μετέφερε προτάσεις συνεργασίας. Όπως δήλωσε:
«Ο Σαράα θέλει μια επιχειρηματική συμφωνία. Θέλει ειρήνη και επενδύσεις. Θέλει έναν πύργο Τραμπ. Μου είπε ότι αυτό είναι καλό για το Ισραήλ».
Παρότι μια απευθείας συνάντηση Τραμπ–Σαράα δεν θεωρείται πιθανή, υπάρχει κινητικότητα σε επίπεδο αντιπροσωπειών.
Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο άρσης κυρώσεων
Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Συρίας, δηλώνοντας:
«Θέλουμε να τους δώσουμε μια νέα αρχή. Πολλοί με ρώτησαν, κι εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Θα πάρουμε αυτή την απόφαση».
Στην πράξη, αυτό θα σηματοδοτούσε θεαματική στροφή της αμερικανικής στάσης απέναντι στη Δαμασκό, που ως σήμερα παραμένει εκτός διεθνών συστημάτων συναλλαγών και δέσμια του Caesar Act.
Ρήγμα ή ρίσκο για την Ουάσινγκτον;
Παρότι η πρωτοβουλία δείχνει περισσότερο προσωπική παρά θεσμική, ανοίγει έναν ευρύτερο διάλογο στις ΗΠΑ για το κατά πόσο η “διπλωματία των deals” μπορεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή εξωτερική πολιτική, ειδικά σε ζητήματα όπως:
- Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή,
- Η παγκόσμια πολιτική κατά της τρομοκρατίας,
- Και η παρουσία του Ιράν στη Συρία.
Για την ώρα, η Δαμασκός στέλνει σήμα, ο Τραμπ ακούει, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σιωπά.