03:14, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Ρεσιτάλ ψεύδους από Τσαβούσογλου για τα F-16

Συντηρεί τη ρητορική ένταση η Άγκυρα και παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση μετά τη Σύνοδο της Μαδρίτης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε με νέες επιθετικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας με αφορμή την προσπάθεια των Ελληνοαμερικανών γερουσιαστών να μπλοκάρουν την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ελληνικό και αρμενικό «λόμπι» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «μικρότητες». «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Κογκρέσο εκλιπαρούσε να μη δοθούν τα μαχητικά στην Τουρκία, σε πνεύμα που δεν αρμόζει σε μια συμμαχική χώρα, και έκανε μικρότητες», είπε ο Τσαβούσογλου εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει χωρίς εμπόδια.

Η προσπάθεια της Άγκυρας πάντως βρίσκει απέναντί της τη δυναμική εκστρατεία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία με το σύνθημα «No Jets for Turkey» προσπαθεί να βάλει ξανά στον «πάγο» τα όνειρα της Τουρκίας για την απόκτηση νέων και αναβαθμισμένων F-16. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στο προσεχές διάστημα προγραμματίζεται η κατάθεση τροπολογίας στο Κογκρέσο που θα απαγορεύει την πώληση στρατιωτικού υλικού σε μέλη του ΝΑΤΟ που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα μέσα αυτά για να παραβιάσουν την κυριαρχία άλλων κρατών-μελών. Αν η πληροφορία αυτή επαληθευτεί, η «πόρτα» για την Άγκυρα αναμένεται να κλείσει και πάλι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τού Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Απάντηση από Δένδια και Οικονόμου

«Είναι προφανές ότι η συνεχής ισχυροποίηση της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα δεν αφήνει τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει, η κυβέρνηση ενδυναμώνει τη χώρα και εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος ενοχλείται επειδή «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί για να βρεθεί λύση στο ενεργειακό ζήτημα». Άμεση ήταν και η αντίδραση του Νίκου Δένδια, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία από το Λουγκάνο της Ελβετίας, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. «Η ελληνική θέση είναι πάντοτε σαφής, υποστηρίζει τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η νέα τουρκική πρόκληση ήρθε λίγα 24ωρα μετά την απόπειρα ωμής παρέμβασης στο εσωτερικό της χώρας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τους Έλληνες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Στην Αθήνα επικρατεί η εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει τις ρητορικές εξάρσεις και απειλές, καθώς έχει να διαχειριστεί μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του, αφού οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χάνει απέναντι σε όλους τους πιθανούς του αντιπάλους. Τη μεγαλύτερη διαφορά καταγράφει ο νυν δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς που, σύμφωνα με την εταιρεία MetroPoll, συγκεντρώνει 54% έναντι 35,6% του Ερντογάν. Νικητής βγαίνει και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώνει ποσοστό 51,7% έναντι 37,7 του Τούρκου προέδρου, ενώ ακόμη και η Μεράλ Ακσενέρ, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, προηγείται κατά σχεδόν 10 μονάδες. Τη μικρότερη διαφορά αλλά με το αποτέλεσμα και πάλι σε βάρος του Ερντογάν καταγράφει ο Ρεπουμπλικάνος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου με 46,1%.

Η οικονομική κρίση αλλά και τα «ραπίσματα» που δέχεται η Άγκυρα στο εξωτερικό έχουν κοστίσει πολύ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν αποκλείεται να επιδιώξει την εξαγωγή της πίεσης στο Αιγαίο, με σκοπό να αποπροσανατολίσει και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Η Αθήνα ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και διατηρείται σε διπλωματική και στρατιωτική ετοιμότητα. Ο Νίκος Δένδιας μετά τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, όπου η χώρα μας έχει σταθερή παρουσία, συνεχίζει τον μαραθώνιο για την ανάδειξη των εθνικών θέσεων και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσει στο συνέδριο του Economist με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL