18:24, Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Ρώσοι χάκερ συνδέονται με τη νέα ιστοσελίδα διαρροής του Brexit, λέει η Google

Ένας νέος ιστότοπος που δημοσίευσε διαρροή email από αρκετούς κορυφαίους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέεται με Ρώσους χάκερ, σύμφωνα με αξιωματούχο κυβερνοασφάλειας της Google και πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ξένων υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο ιστότοπος – με τίτλο “Very English Coop d’Etat” – αναφέρει ότι έχει δημοσιεύσει ιδιωτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρώην Βρετανό κατασκοπευτή Richard Dearlove, την κορυφαία ακτιβίστρια του Brexit Gisela Stuart, τον ιστορικό υπέρ του Brexit Robert Tombs και άλλους υποστηρικτές του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ. οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Ο ιστότοπος υποστηρίζει ότι είναι μέρος μιας ομάδας σκληροπυρηνικών προσωπικοτήτων υπέρ του Brexit που καλούν κρυφά τους πυροβολισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως την αυθεντικότητα των email, αλλά δύο θύματα της διαρροής την Τετάρτη επιβεβαίωσαν ότι είχαν γίνει στόχος χάκερ και κατηγόρησαν τη ρωσική κυβέρνηση.

«Γνωρίζω καλά μια ρωσική επιχείρηση εναντίον ενός λογαριασμού Proton που περιείχε email προς και από εμένα», είπε ο Dearlove, αναφερόμενος στην υπηρεσία email ProtonMail που εστιάζει στο απόρρητο.

Ο Ντήαρλοβ, ο οποίος ηγήθηκε της βρετανικής υπηρεσίας ξένων κατασκοπευτικών υπηρεσιών – γνωστή ως MI6 – μεταξύ 1999 και 2004, είπε στο Reuters ότι το υλικό που διέρρευσε πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή «δεδομένου του πλαισίου της παρούσας κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία».

Ο Τόμπς είπε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του «ήταν ενήμεροι αυτής της ρωσικής παραπληροφόρησης που βασίζεται σε παράνομο hacking». Αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια. Ο Στιούαρτ, ο οποίος προήδρευσε της εκστρατείας Vote Leave της Βρετανίας το 2016, δεν επέστρεψε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.