23:03, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Ρώσος στρατιώτης ζητά συγχώρεση στη δίκη της Ουκρανίας για εγκλήματα πολέμου

Ένας 21χρονος Ρώσος στρατιώτης ζήτησε από μια Ουκρανή χήρα να τον συγχωρήσει για τη δολοφονία του συζύγου της, καθώς το δικαστήριο στο Κίεβο συνεδρίασε για δεύτερη φορά την Πέμπτη στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που προέκυψε από Εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Vadim Shishimarin, διοικητής τανκς, ομολόγησε την ενοχή του την Τετάρτη για τη δολοφονία ενός άοπλου 62χρονου πολίτη, του Oleksandr Shelipov, στο χωριό Chupakhivka της βορειοανατολικής Ουκρανίας στις 28 Φεβρουαρίου.

“Αναγνωρίζω την ευθύνη μου… Σας ζητώ να με συγχωρήσετε”, είπε στη χήρα Κατερίνα Σελίποβα, στην ακρόαση την Πέμπτη στην οποία συμμετείχε το Reuters.

Αγοριώδης, ντυμένος με αθλητική φόρμα και με το ξυρισμένο κεφάλι χαμηλωμένο, ο Shishimarin έκοψε ένα άθλιο θέαμα σε ένα γυάλινο θάλαμο για τους κατηγορούμενους. Μίλησε ήρεμα, αλλά φαινόταν φοβισμένος.

Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για τη δίκη και ότι η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει την ικανότητά του να παρέχει νομική βοήθεια