, Κυριακή
03 Μαρτίου 2024

Sabah: Βολές κατά Δένδια λόγω των αναφορών του σε υφαλοκρηπίδα και 12 ν.μ. στο Αιγαίο

Επίθεση κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια εξαπέλυσε η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah για τις δηλώσεις το περασμένο Σάββατο από τη Χίο, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 111η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τους Οθωμανούς.

«Η Χίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια», υπενθυμίζοντας το τουρκικό Casus Belli και χαρακτηρίζοντας «δήλωση που θα ρίξει σκιά».

«Έγινε μια δήλωση που θα ρίξει σκιά στη συνεχιζόμενη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας προχώρησε σε μια δήλωση που θα αυξήσει τις εντάσεις σχετικά με το θέμα των 12 μιλίων, το οποίο η Τουρκία δήλωσε ξεκάθαρα πως θεωρεί “αιτία πολέμου”. Ο Δένδιας υποστήριξε ότι η υφαλοκρηπίδα της Χίου και όλων των νησιών του Αιγαίου είναι στα 12 μίλια».

«Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα, τα οποία καθορίστηκαν ως 3 μίλια στη Λωζάνη, στα 6 ναυτικά μίλια το 1936. Η Τουρκία δεν αντιτάχθηκε σε αυτή την απόφαση λόγω της θετικής ατμόσφαιρας που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή στις τουρκοελληνικές σχέσεις» αναφέρει το δημοσίευμα, συνεχίζοντας πως: «μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση» (Σημ. τουρκική εισβολή) στην Κύπρο το 1974, η Ελλάδα προσπάθησε να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία ανακοίνωσε το 1996 ότι θεωρεί το βήμα αυτό, αιτία πολέμου».