, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Σας δίνουμε γαλλικό αέριο μας δίνετε γερμανικό ρεύμα

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριοΌλαφΣολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα.«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε. Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών.

Εντωμεταξύ την ώρα που ο Πούτιν απειλεί με πλήρη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου, το αμερικανικό περιοδικό TIME γράφει ότι «η Ευρώπη δεν έχει δει ακόμη τα χειρότερα, καθώς έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη για παροχή ενέργειας με δελτίο».

Επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις για έναν «μακρύ και παγωμένο ρωσικό χειμώνα στην Ευρώπη», ο Πούτιν δήλωσε χθες ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, αν δεν αρθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ειδικοί που μίλησαν στο TIME προβλέπουν ότι το τέλος του τρέχοντος έτους για την Ευρώπη θα είναι «ο χειρότερος χειμώνας της από εκείνον στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».

Το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά ότι «η εφαρμογή του μέτρου του δελτίου στην ενέργεια για εφέτος τον χειμώνα στην Ευρώπη φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη».«Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας. Βιομηχανίες έχουν ήδη κλείσει και το ευρώ διολισθαίνει λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από τον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας.

Καθώς ο χειμώνας θα προχωρά, η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας μπορεί να τεθεί σε δοκιμασία», μεταδίδει το Bloomberg.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.