19:00, Πέμπτη
07 Ιουλίου 2022

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Μακρόν: Σήμερα η συνάντηση με Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απειλή του τελευταίου να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η συνδιάλεξή τους θα γίνει στις 11:30 (ώρα Παρισιού· στις 12:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η οποία διευκρίνισε πως ο Μακρόν θα βρίσκεται στο φρούριο Μπρεγκανσόν, μια από τις κατοικίες των Γάλλων αρχηγών του κράτους στην Κυανή Ακτή, όπου θα παραμείνει λίγες ημέρες, καθώς η σημερινή ημέρα είναι αργία στη Γαλλία.

Η Άγκυρα διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους για να κατεναύσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με ζητήματα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι χθες διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών επισκέφτηκαν την Τουρκία για συζητήσεις. 

Η Τουρκία προκαλεί πρόβλημα στο NATO με την απειλή να εναντιωθεί στην επέκταση του, μετά την υποβολή αιτημάτων από τα δύο κράτη να ενταχθούν στην ατλαντική συμμαχία που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρόλο που τα αιτήματά τους υποστηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, ότι φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Τούρκων εξορίστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε αυτονομιστές Κούρδους αντάρτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Αξιώνει από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να προχωρήσουν άμεσα σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την «παρουσία σε οργανωτικό, χρηματοδοτικό και μιντιακό επίπεδο των τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του προέδρου Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ