Δέκα ημέρες συμπληρώθηκαν από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία και τα σωστικά συνεργεία ολοκληρώνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια. Την ίδια στιγμή η οργή των πολιτών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούν και για την ανοχή που έδειξε στους εργολάβους των «χάρτινων» κτιρίων, ξεχειλίζει.
Επί του πεδίου, την τελευταία τους πνοή άφησαν κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς επτά μέλη μιας οικογένειας από τη Συρία που είχε καταφύγει στην κεντρικήΤουρκία μετά τον σεισμό.Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο σπίτι όπου είχε καταλύσει η οικογένεια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. H οικογένεια έφυγε από την περιοχή Νούρνταγι στην επαρχία Γκαζιαντέπ και φιλοξενούνταν σε συγγενείς της στο Ικόνιο.Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα από τη σόμπα με την οποία ζέσταιναν το μικρό πλινθόκτιστο σπίτι όπου έμεναν.
Οι σεισμικές αναταράξεις συνεχίζονται τώρα στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο.Διότι η στήριξη της τουρκικής λίρας, ούτως ή άλλως, έχει εξελιχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής που εφαρμόζει η Τράπεζα της Τουρκίας για να ελέγξει τον πληθωρισμό, που στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους βρισκόταν σε επίπεδα γύρω στο 80%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τράπεζα της Τουρκίας κάλεσε τις τράπεζες της χώρας να χρεώνουν επιτόκιο 40% στα συμβόλαια μελλοντικής αγοράς δολαρίων που κλείνουν με προσυμφωνηθείσα ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Πρόκειται για σημαντική αύξηση του επιτοκίου, που έως τώρα ήταν 30%. Η Κεντρική Τράπεζα απέφυγε να σχολιάσει σχετικά, αλλά, όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, οι τουρκικές αρχές προφανώς ευελπιστούν πως θα περιορίσουν τη ζήτηση για δολάρια.
Μέτρα περιορισμού της ζήτησης για δολάρια και χρυσό
Το μέτρο καθιστά ιδιαιτέρως ακριβή την προσπάθεια των ενδιαφερομένων να προστατευτούν έναντι των διακυμάνσεων του τουρκικού νομίσματος αγοράζοντας αυτά τα συμβόλαια μέσω των τραπεζών. Συνήθως τα εν λόγω συμβόλαια επιφέρουν αυξημένη ζήτηση για δολάρια, καθώς η τράπεζα που πουλάει τα δολάρια στον πελάτη της σπεύδει να αγοράσει σκληρό νόμισμα για να προστατευθεί έναντι ενδεχόμενης πτώσης της τουρκικής λίρας. Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας, η Τουρκία επισπεύδει και αυξάνει τα μέτρα που στοχεύουν να περιορίσουν τη ζήτηση για δολάρια και χρυσό.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κυμαινόταν χθες περίπου στις 18,8548 λίρες προς ένα δολάριο. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα επέβαλε υψηλό επιτόκιο στις πωλήσεις χρυσού με τουρκικές λίρες, ενώ τις πρώτες ημέρες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό «πάγωσε» τις αγορές χρυσού, όταν διαπίστωσε εκτόξευσης της ζήτησης. Παρά τις εκτεταμένες προσπάθειές της να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα, η Κεντρική Τράπεζα επιμένει στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος και η οποία αδιαμφισβήτητα υπονομεύει τη λίρα. Ο λόγος για τις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων που αποφασίζει παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη με τον φτηνό δανεισμό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL



