21:00, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

«Σφραγίδα» Βρυξελλών για το πλαφόν στο ρεύμα

Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός υπολογισμού της χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», δόθηκε και επίσημα η έγκριση της Κομισιόν στο σχετικό σχέδιο της κυβέρνησης που στόχο έχει να περιορίσει το υπέρμετρο ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα στελέχη των αρμόδιων κοινοτικών αρχών, διευθετήθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, με την ευρωπαϊκή πλευρά να δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα αποσταλεί στην Αθήνα και το comfort letter, ώστε να επισημοποιηθεί και γραπτώς η συμφωνία.

Την «ατζέντα» της τηλεδιάσκεψης απασχόλησαν οι λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή του μηχανισμού, οι οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν σε σχετική Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπει σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, το οποίο βρίσκεται αυτές τις μέρες υπό συζήτηση στη Βουλή.

Τα επίπεδα που θα κινηθούν

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία για το πλαφόν από τα τέλη Μαΐου, κατά τη συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα στις Βρυξέλλες με τη γενική διευθύντρια Ενέργειας Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσεν. Αυτή η αρχική συμφωνία έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου, που προαναφέρθηκε, σχετική ρύθμιση που περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.

Στην Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει θα αποτυπωθούν αναλυτικά οι τιμές των πλαφόν ανά τεχνολογία για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα κινούνται στα επίπεδα των:

* 110 ευρώ/MWh για τα υδροηλεκτρικά, τιμές αρκετά υψηλότερες από κάποιες αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 80-90 ευρώ.

* 85 ευρώ/MWh για τις ΑΠΕ.

* 230-240 ευρώ/MWh για τις μονάδες φυσικού αερίου. Η τιμή είναι ενδεικτική και προκύπτει με τιμή αερίου, για παράδειγμα, στα 100 ευρώ/MWh και τιμή ETS, δηλαδή δικαιωμάτων CO2, στα 80 ευρώ/MWh.

* 200 ευρώ/MWh και πάνω για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Στον λιγνίτη, το κόστος είναι γύρω στα 30 ευρώ/MWh, επομένως με ETS στα 80 ευρώ/MWh και με βάση τη μαθηματική φόρμουλα που συνυπολογίζει κάθε εξωγενές κόστος, βγαίνει μια τιμή 205 ευρώ/MWh.

Στα 3,2 δισ. η ενίσχυση

Σύμφωνα με τον μηχανισμό, η διαφορά μεταξύ του πλαφόν και της τιμής χονδρικής θα κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Έτσι, σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς του υπουργείου, μαζί με το κονδύλι που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Κώστας Σκρέκας, με το ποσό αυτό θα απορροφάται έως και το 85% της αύξησης σε όλες τις κατοικίες (κύριες και μη), το 100% στους ευάλωτους καταναλωτές (ΚΟΤ) και το 82% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην περίπτωση των αγροτικών τιμολογίων, η απορρόφηση των αυξήσεων θα κινείται στο 90%-95%.

Bulgartransgaz: «Εργαζόμαστε για αγωγό υδρογόνου που θα συνδέσει Σόφια – Θεσσαλονίκη»

Ένα κοινό έργο σύνδεσης Σόφιας και Θεσσαλονίκης με αγωγό υδρογόνου εξετάζει η βουλγαρική Bulgartransgaz στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδίων για δίκτυα διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, μιλώντας για τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgartransgaz δήλωσε ότι το πρώτο βήμα για τη Βουλγαρία έγινε με την απόφαση για την κρατική Bulgartransgaz να γίνει μέτοχος στον τερματικό σταθμό του υγροποιημένου φυσικού αερίου (στην Αλεξανδρούπολη), που θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2024 το αργότερο. Αυτό θα παράσχει στη Βουλγαρία μια εναλλακτική πηγή και μάλιστα σε ανταγωνιστική τιμή. Τότε, το έργο επέκτασης της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στο χωριό Σιρέν θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Βουλγαρία, αλλά και τις χώρες της περιοχής, και τα δύο μαζί θα προσφέρουν περισσότερη σταθερότητα στην αγορά, σημείωσε ο Μαλίνοφ.

Όσον αφορά το υδρογόνο, η Bulgartransgaz εργάζεται πάνω σε αρκετά σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του κοινού έργου για τη σύνδεση των δικτύων υδρογόνου των δύο χωρών, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί τουλάχιστον 5% συνδεσιμότητα έως την 1η Ιανουαρίου 2025, αλλά τα μέρη έχουν μεγαλύτερη φιλοδοξία να επιτύχουν συνδεσιμότητα έως και 10%-15%, δήλωσε ο Μαλίνοφ. Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για εντελώς νέα δίκτυα, ανάμεσα στα οποία ένας αγωγός υδρογόνου για τη λεκάνη του ποταμού Μαρίτσα (Έβρος) στον Νότο, καθώς και ένα κοινό έργο σύνδεσης Σόφιας και Θεσσαλονίκης με αγωγό υδρογόνου, μεταδίδει το ΒΤΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL