Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση στο Πεκίνο με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, σε μια επαφή που επιβεβαιώνει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters και το AFP, μέσω ανακοινώσεων της λευκορωσικής προεδρίας στο κανάλι Telegram «Pul Pervogo», οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται πλέον οι διμερείς σχέσεις.
Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε τις σχέσεις Κίνας και Λευκορωσίας ως «στο ιστορικό τους αποκορύφωμα», με τον Λουκασένκο να απαντά ότι αυτό συνιστά εξέλιξη την οποία οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει και στο παρελθόν, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Και, ίσως, σε κάποιο βαθμό, αυτό που ονειρευόμασταν την παραμονή αυτής της ολοκληρωμένης συνεργασίας μεταξύ Λευκορωσίας και Κίνας».
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Κίνα υποστηρίζει τη Λευκορωσία στις προσπάθειές της να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο Σι σημείωσε ότι Πεκίνο και Μινσκ οφείλουν «να διατηρήσουν στρατηγική επικοινωνία, να προωθήσουν τη συνεχή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε υψηλό επίπεδο και να αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στους λαούς και των δύο χωρών», ενώ υπογράμμισε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει, «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της», είπε για την ανάπτυξη και την οικοδόμηση της Λευκορωσίας.
Η επίσκεψη του Λουκασένκο στο Πεκίνο πραγματοποιείται σε συνέχεια πρόσφατης συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που αναδεικνύει την ενισχυμένη διπλωματική κινητικότητα του Μινσκ εντός του ευρύτερου γεωπολιτικού άξονα Μόσχας – Πεκίνου.
Ο Λουκασένκο αποκάλυψε επίσης ότι είχε πρόσφατα επαφές στο Μινσκ με εκπροσώπους του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας, με φόντο τις κατηγορίες του Κιέβου ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί λευκορωσικό έδαφος για επιχειρήσεις με drones.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ρωσία επιχειρεί να ενισχύσει την εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο, κάτι που το Μινσκ δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως.
Η Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, παραμένει στενά εξαρτημένη πολιτικά και οικονομικά από τη Ρωσία και φιλοξενεί ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, γεγονός που ενισχύει τη γεωπολιτική της σημασία.
Από την πλευρά της, η Κίνα διατηρεί δημόσια στάση ουδετερότητας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αν και δυτικές χώρες έχουν κατά καιρούς εκφράσει ανησυχίες για έμμεση υποστήριξη προς τη Ρωσία, κατηγορίες τις οποίες το Πεκίνο απορρίπτει.





