10:40, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Σόλτς: Οι σχέσεις Δύσης – Ρωσίας δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εποχή πριν την επίθεση στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, η οποία ξεκίνησε χθες στην ‘Ανω Βαυαρία τόνισε πως «οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εποχή πριν από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι όλες οι χώρες της G7 είναι έτοιμες να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις. «Οι αλλαγές ωστόσο θα επιτευχθούν καλύτερα, εάν συνεργαζόμαστε στενά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Μας ενώνουν κοινές αξίες, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ωραίο να έχεις φίλους και συμμάχους σε αυτόν τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος.

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες της G7 με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Σολτς εξήγησε ότι δόθηκε μια παραστατική εικόνα της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο κ. Ζελένσκι είναι ευγνώμων για τη διεθνή υποστήριξη, η οποία θα είναι αναγκαία για ακόμη πολύ καιρό. «Όλοι υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη Ρωσία. Είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια πολύ βαθιά τομή στις διεθνείς σχέσεις. Έχω μιλήσει πολύ συνειδητά για μια ιστορική καμπή», πρόσθεσε.

Σχετικά με την συμμετοχή στις σημερινές συνομιλίες των ηγετών της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Σενεγάλης, της Αργεντινής και της Νότιας Αφρικής, ο καγκελάριος ανέφερε ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο να υπάρχει διάλογος. «Η συζήτηση οδηγεί στην κατανόηση και αυτό διευκολύνει τη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.