, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Σόου Πούτιν – αυτονομιστών για τη στημένη νίκη…

Σε μια επίσημη τελετή στο Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσαρτήσει σήμερα τις κατεχόμενες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου στήθηκαν τα ψευδοδημοψηφίσματα.

Φιλορώσοι αυτονομιστές βρίσκονται στη Μόσχα για την υπογραφή των διαταγμάτων, με τα οποία ο Πούτιν ενσωματώνει στη Ρωσία το 15% της ουκρανικής επικράτειας και τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, στη μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση εδαφών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένδειξη της πρόθεσης του Κρεμλίνου να προβάλει σαν εθνική νίκη την περίσταση αυτή αποτελούν οι εορταστικές εκδηλώσεις που προβλέπεται να διεξαχθούν στη Μόσχα, με κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της πόλης, κυρίως γύρω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, όπου θα στηθεί εξέδρα.

Τα στημένα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν επί πέντε ημέρες σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, και όπως αναμενόταν, τα αποτελέσματα που μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ έδειξαν συντριπτική υποστήριξη για την προσχώρηση στη Ρωσία.

Κίεβο και Δύση λένε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποτέ αλλαγή συνόρων, ενώ ο Πούτιν δηλώνει ότι θα απαντήσει με πυρηνικά όπλα, εάν απειληθεί η εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, τμήματα της οποίας θα αποτελούν από σήμερα αυτές οι περιοχές της Ουκρανίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η προσάρτηση δεσμεύει τον Πούτιν να υπερασπιστεί αυτά τα εδάφη στο διηνεκές και αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης, καθώς το Κρεμλίνο θα παρουσιάζει τον πόλεμο σαν αμυντική μάχη για την επιβίωση της Ρωσίας.

«Είναι ηλίθιος ο Βλαδίμηρος»

Σύμφωνα με τους «New York Times», απομαγνητοφωνημένες κλήσεις Ρώσων φαντάρων, τις οποίες υπέκλεψαν οι ουκρανικές Αρχές, αποκαλύπτουν έναν στρατό σε σύγχυση και δραματική κατάσταση στις δυνάμεις των εισβολέων.

«Ο Πούτιν είναι ηλίθιος… Χάνουμε», λέει ένας φαντάρος, ενώ οι περισσότεροι αντικρούουν την κρατική προπαγάνδα, μιλώντας καταρρακωμένοι για τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου.

«Ανεκπαίδευτοι στρατιώτες, ανεπαρκές πολεμικό υλικό και φρικτά ελλιπής ανεφοδιασμός υπό μια ανίκανη ηγεσία συνθέτουν την άθλια εικόνα των ρωσικών δυνάμεων εισβολής», γράφουν οι «NYT».

«Στις συνομιλίες τους, οι στρατιώτες διαμαρτύρονται για στρατηγικές γκάφες και μια τρομερή έλλειψη προμηθειών. Ομολογούν ότι συνέλαβαν και σκότωσαν αμάχους και παραδέχονται ανοιχτά ότι λεηλάτησαν σπίτια και επιχειρήσεις στην Ουκρανία», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Βίντεο που κυκλοφορεί σε διεθνή ΜΜΕ δείχνει Ρώσους στρατολόγους που δίνουν οδηγίες σε εφέδρους να ζητήσουν… ταμπόν και σερβιέτες από τις γυναίκες τους για τις αιμορραγίες από τραύματα στο μέτωπο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL