, Σάββατο
26 Νοεμβρίου 2022

Σουηδία: Εισαγγελική παραγγελία για δολιοφθορά στο Nord Stream

Το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας έδωσε εισαγγελική παραγγελία στην αστυνομία της χώρας για την δολιοφθορά στο Nord Stream, μετά τις σημερινές εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο γειτονικό αγωγό Nord Stream 2 που έκανε τη Δανία να απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι SVT, η αστυνομία έχει συντάξει αναφορά εγκλήματος σε σχέση με τις διαρροές του Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων και βρίσκεται σε επαφή με την Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας για την προστασία της σκανδιναβικής χώρας.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ανν Λίντε κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη για τις διαρροές. Μάλιστα, η υπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών για μια πιθανή συνάντηση το βράδυ της Τρίτης.

Παράλληλα, η Ανν Λίντε αναφορικά με τα δημοσιεύματα για σαμποτάζ ανέφερε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες για το τι έχει συμβεί.

Αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν την Τρίτη κατά 3,3% στην Ευρώπη, μετά από μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε.

Η αύξηση των τιμών έρχεται μετά την ανακάλυψη διαρροών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 το βράδυ της Δευτέρας.

Τη Δευτέρα, οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Αλλά στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν μετά την ανακάλυψη διαρροών στο Nord Stream 2 το βράδυ της Δευτέρας. Πτώση της πίεσης αναφέρεται επίσης στο Nord Stream 1, κάτι που προσθέτει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου