Στήνουν «Νυρεμβέργη» για Πούτιν – Λουκασένκο
Να συσταθεί Ειδικό Διεθνές Δικαστήριο για να δικάσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία καλεί ομόφωνα το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο είναι αρμόδιο για την επίβλεψη της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 46 κράτη-μέλη του.
Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, αν δεν είχαν αποφασίσει να εξαπολύσουν αυτό τον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, οι φρικαλεότητες, η καταστροφή, ο θάνατος και η ζημιά δεν θα είχαν έρθει και το Διεθνές Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη πρέπει να δικάσει τις ηγεσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που σχεδίασαν, προετοίμασαν, άρχισαν και εκτέλεσαν τον πόλεμο. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία και το καταστατικό, το Ειδικό Διεθνές Δικαστήριο πρέπει να υποστηριχθεί απ’ όσα περισσότερα κράτη και όσους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς είναι δυνατόν.
Τα σχέδια της Μόσχας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας πάντως κάνει σχέδια για νέα επίθεση τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και προετοιμάζει τη χώρα του για μια σύγκρουση με τη Δύση που αναμένει να διαρκέσει χρόνια. Σύμφωνα με το Bloomberg, το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία ύστερα από μήνες εδαφικών απωλειών, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και στους υποστηρικτές του ώστε να συμφωνήσουν σε κάποιο είδος εκεχειρίας που θα αφήνει τη Ρωσία να έχει τον έλεγχο του εδάφους που τώρα κατέχει, σύμφωνα με αξιωματούχους, συμβούλους και άλλους γνώστες της κατάστασης.
Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου και ο Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί τις αδυναμίες του στρατού που «έχτιζε» επί δεκαετίες, αφού τα στρατεύματά του έχασαν περισσότερα από τα μισά αρχικά τους κέρδη στην Ουκρανία. Οι συνεχείς υποχωρήσεις έχουν υποχρεώσει πολλούς στο Κρεμλίνο να γίνουν πιο ρεαλιστές σχετικά με τις άμεσες φιλοδοξίες τους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση του υπάρχοντος μετώπου θα αποτελεί επίτευγμα.
Ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η σύγκρουση θα μπορούσε σύντομα να καταλήξει σε μια μάχη τύπου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL