, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβενίας – Θα παρουσιάσουν πακέτο βοηθείας της ΕΕ για την Ουκρανία

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας θα παρουσιάσουν ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Κίεβο σήμερα, όπως δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του πολωνού πρωθυπουργού Μίχαλ Ντβορτσίκ προσθέτοντας ότι οι ηγέτες θα μιλήσουν για λογαριασμό της ΕΕ.

“Στο Κίεβο, πέραν μιας ισχυρής ένδειξης στήριξης προς την Ουκρανία, ένα πακέτο ξεκάθαρης στήριξης θα παρουσιαστεί από τους πρωθυπουργούς”, είπε ο Ντβορτσίκ και πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία πέρασε το σύνορο Πολωνίας-Ουκρανίας γύρω στις 09:00 ώρα Ελλάδος.

Οι πρωθυπουργοί, οι οποίοι ταξιδεύουν με τρένο, θα είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την ρωσική εισβολή τον περασμένο μήνα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έγραψε στο Facebook ότι η επίσκεψη λαμβάνει χώρα την 20η ημέρα της “εγκληματικής επιθετικότητας εις βάρος της Ουκρανίας” από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Σε τέτοιους ανατρεπτικούς καιρούς για τον κόσμο είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε εκεί όπου γράφεται η ιστορία. Γιατί δεν πρόκειται για εμάς, αλλά για το μέλλον των παιδιών μας που τους αξίζει να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς τυραννία”, έγραψε.

“Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς”, ανέφερε ο Φιάλα σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε και από την πολωνική κυβέρνηση.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα επίσης συμμετέχει στην επίσκεψη, η οποία όπως εξήγησε ο Φιάλα αποφασίστηκε έπειτα από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ιδέα της επίσκεψης συμφωνήθηκε στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βερσαλλίες, την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Ντβορτσίκ.

Ο Μοραβιέτσκι θα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία, πρώην κομμουνιστικές χώρες και μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, είναι μεταξύ των ισχυρότερων υποστηρικτών της Ουκρανίας στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.