, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

«Στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία», αποκαλύπτει ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας

AFP

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ότι «στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία».

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής στη Βαρσοβία με αφορμή την ένταξη πριν από 25 χρόνια της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ και σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν δυτικοί στρατιώτες στην Ουκρανία – κάτι το οποίο στηρίζει η Βαρσοβία  – , o Σικόρσκι δήλωσε: «Στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ήδη παρόντες στην Ουκρανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις χώρες που αναλαμβάνουν αυτό το ρίσκο. Γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί [οι στρατιώτες».

Ποιους στρατιώτες εννοεί ο Σικόρσκι παραμένει ασαφές. Ήδη από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 άνθρωποι από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -πολλοί εκ των οποίων πρώην στρατιώτες – μάχονται στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων επί παραδείγματι με την «Διεθνή Λεγεώνα».

Ο Σικόρσκι αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στα οποία αναφέρθηκε. «Σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς, εγώ δεν θα το πω», τόνισε με έμφαση.

Ο Σολτς αποκάλυψε το μυστικό των Βρετανών

Το θέμα της παρουσίας νατοϊκών στρατιωτών στην Ουκρανία είναι ακανθώδες και εδώ και εβδομάδες προκαλεί διχασμό εντός της Συμμαχίας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εξηγώντας την άρνηση του Βερολίνου να στείλει γερμανικής κατασκευής πυραύλους κρουζ Taurus βεληνεκούς 500 χλμ. στην Ουκρανία, είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε την παρουσία Γερμανών στρατιωτών εκεί για τον χειρισμό τους. «Αυτό που κάνουν Βρετανοί και Γάλλοι αναφορικά με τον έλεγχο των στόχων εκεί, δεν είναι δυνατό για τη Γερμανία».

Η δήλωσή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ειδικά στο Λονδίνο -αλλά και στο Παρίσι -, αφού ο Σολτς αποκάλυψε ότι συνδράμουν Βρετανοί στρατιώτες την Ουκρανία στην καθοδήγηση πυραύλων Storm Shadow εναντίον στόχων στα μέτωπα. Δεν αποκλείεται αυτούς ακριβώς να εννοούσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών όταν είπε ότι βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία στρατιώτες από κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.