fbpx

, Πέμπτη
23 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Στροφή Ερντογάν στη νατοϊκή αγορά

Στροφή στην ευρωπαϊκή αγορά εξοπλισμών φαίνεται ότι επιχειρεί η Άγκυρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, να αποκαλύπτει το τουρκικό ενδιαφέρον για το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T. Η αναφορά του Τούρκου προέδρου κινητοποίησε άμεσα τα ελληνικά ανακλαστικά, καθώς μια τέτοια αγορά θα ήταν προάγγελος σημαντικών διπλωματικών και γεωπολιτικών εξελίξεων.

Του: ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Σε πρώτη ανάγνωση, διαφαίνεται η πρόθεση της Τουρκίας να στραφεί σε νατοϊκής προέλευσης σύστημα αεράμυνας, εγκαταλείποντας ίσως την εμμονή της με τους ρωσικούς S-400. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ακούγεται αυτό το ενδεχόμενο από επίσημα χείλη, με τον Ερντογάν να αφήνει ανοιχτό παράθυρο «επιστροφής» στο δυτικό «στρατόπεδο». «Συζητήσαμε αυτό το θέμα λεπτομερώς με τον κ. Μακρόν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε επίσης το θέμα στη διμερή μας συνάντηση με τον κ. Ντράγκι. Θέλουμε να υπογράψουμε, καθώς αυτό θα είναι μεγάλης σημασίας για τα αμυντικά μας συστήματα», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον της Αθήνας, που εκτιμά ότι πρόκειται για μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίμπλα του Τούρκου προέδρου. Άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά εδώ και καιρό «αντίδοτο» στην εντυπωσιακή ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός για το οποίο δέχεται σφοδρά πυρά από την τουρκική αντιπολίτευση. Η πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει αντιαεροπορικά συστήματα δεν είναι καινούργια, ούτε προκαλεί εντύπωση στο ελληνικό Επιτελείο. Προτού ακόμη προμηθευτεί τους S-400, η Άγκυρα είχε ζητήσει τους αμερικανικούς Patriot, ενώ το θέμα είχε τεθεί και σε παλαιότερη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ήδη από το 2017 η Άγκυρα προσπαθούσε να αποσπάσει τη θετική έγκριση της Ρώμης και του Παρισιού για την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα στηρίζεται στο SAMP-T, με το αίτημα να «παγώνει» μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Το SAMP-T

Το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα αποτελεί προϊόν της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας MBDA. Μπορεί να εξοπλιστεί μάλιστα με πυραύλους Aster 30, όμοιους με εκείνους που θα φέρουν οι νέες φρεγάτες FDI Belharra του Πολεμικού Ναυτικού. Καλά ενημερωμένες πηγές βέβαια τονίζουν ότι το Παρίσι δεν προτίθεται να αποδεσμεύσει τους συγκεκριμένους πυραύλους στην Τουρκία βάσει των προβλέψεων της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Ρώμη και το Παρίσι, η Άγκυρα ενδεχομένως να αποκτήσει πρόσβαση στον εκτοξευτήρα, αλλά όχι στα πυρομαχικά. Δεν αποκλείεται βέβαια η τουρκική αμυντική βιομηχανία να επιχειρήσει να αναπτύξει δικά της αντιαεροπορικά βλήματα για το SAMP-T, όμως τα έως τώρα δείγματα γραφής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την αποτελεσματικότητά τους.

Καμία ανησυχία

Από το ελληνικό Επιτελείο πάντως διαμηνύεται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς ακόμη και αν η Άγκυρα αποκτήσει το ευρωπαϊκής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να «απαντήσουν», αν αυτό απαιτηθεί. Άλλωστε, η προσθήκη των AGM-88 AARGM στο ελληνικό οπλοστάσιο δίνει το πάνω χέρι στην Πολεμική Αεροπορία, που μπορεί πλέον να εξουδετερώσει οποιοδήποτε αντιαεροπορικό σύστημα από απόσταση ασφαλείας. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ευρύτερης περιοχής που θα αποκτήσει τους «φονικούς» Aster 30 ως φόρτο στις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra που θα κυριαρχούν τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.