, Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

search icon search icon

Σύλλογος Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA: «Το Αζερμπαϊτζάν, η γη της φωτιάς»

Άρθρο του Συλλόγου Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA και του Rəşid Məmmədov

Θέλουμε να σας πούμε για μια υπέροχη γη – το Αζερμπαϊτζάν, τη μοναδική του φύση, τον αιώνιο πολιτισμό, την ιστορία, τους αρχαίους κατοίκους αυτής της γης – τη ζωή, τα έθιμα και τις παραδόσεις που ενώνουν διαφορετικούς πολιτισμούς.

Μετά την κατάρρευση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, στις 28 Μαΐου 1918, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε την κρατική του ανεξαρτησία και ανακηρύχθηκε ως η ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Αφού έζησε για 23 μήνες, η δημοκρατία κατέρρευσε στις 28 Απριλίου 1920 όταν ο 11ος ρωσικός στρατός εισήλθε στο Μπακού. Τον Δεκέμβριο του 1922, το Αζερμπαϊτζάν ενσωματώθηκε στην ΕΣΣΔ ως συμμαχική δημοκρατία με κρατικά χαρακτηριστικά – ένα σύνταγμα, μια σημαία, έναν ύμνο και ένα οικόσημο.

Το 1991, αποκαταστάθηκε η κρατική ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν και εκδόθηκε μια συνταγματική πράξη για την κρατική ανεξαρτησία. Το Αζερμπαϊτζάν καλύπτει έκταση 86.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις για το 2019, ο πληθυσμός έφτασε τα 10.047.718.

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στα ανατολικά του Νότιου Καυκάσου, στη δυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας. Η πρωτεύουσα είναι το Μπακού. Η χώρα διακρίνεται για την όμορφη και πλούσια φύση της. Οι περιοχές Nakhchivan, Sheki, Zagatala, Gusar, Lerik, Shamakhi, Shusha, Aghdam, Kalbajar, Zangilan, Gubadli, Fuzuli, Agh Oglan έχουν διαφορετική, μυστηριώδη χλωρίδα και πανίδα. Η αιώνια φωτιά υπήρξε σύμβολο της χερσονήσου Absheron, όπου η πρωτεύουσα Μπακού έχει εντοπιστεί από την αρχαιότητα επειδή υπάρχουν φυσικές πυρκαγιές σε αυτήν την περιοχή. Ένα από αυτά τα θαύματα της φύσης είναι το “Καιόμενο Βουνό” στο χωριό Mehemedli της χερσονήσου Absheron. Στο Surakhani, υπάρχει ένα αρχαίο μνημείο που ονομάζεται “Ateshgah” του οποίου η φωτιά δεν σβήνει ποτέ. Αυτό το φαινόμενο οδήγησε στην αναγνώριση του Αζερμπαϊτζάν στον κόσμο ως “Γη της Φωτιάς”. Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα αρχαίου πολιτισμού. Το ταλέντο και η δημιουργική δύναμη των ανθρώπων μας ενσωματώνονται στα “Kitabi-Dada Gorgud”, “Oguzname”, “Koroglu” και πολλά άλλα επικά μνημεία. Αυτή η μυστηριώδης χώρα είναι η πατρίδα φιλοσόφων, επιστημόνων, ποιητών, αρχιτεκτόνων, μουσικών και καλλιτεχνών. Μερικοί από αυτού είναι οι: Nizami Ganjavi, Khagani Shirvani, Bahmanyar, Nasimi, Fuzuli, Nasreddin Tusi, Shah Ismail Khatai, Molla Panah Vagif, Mirza Fatali Akhundov, Mirza Alakbar Sabir, Jalil Mammadguluzade, Huseyn Javid, Jafar Jabbarli, Samad Vurgun, Aliaga Vahid, Aliaga Vahid. Κάποιοι επίσης γνωστοί επιστήμονες και δημόσια πρόσωπα είναι οι : Ουζέιρ Χατζαμπέιλι, ο Γκάρα Γκαράιεφ, ο Φικρέτ Αμίροφ, ο Γιουσίφ Μαμανταλίεφ.

Τα διάσημα χαλιά του Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να ενσωματώνουν όλα τα χρώματα της φύσης, όλα τα σύμβολα της ιστορίας. Σήμερα, όπως τα ιπτάμενα χαλιά, ταξιδεύουν πέρα ​​από τα όρια του χρόνου και του χώρου σε χώρες μακριά από το Αζερμπαϊτζάν.

Τα χαλιά του Αζερμπαϊτζάν είναι μοναδικά με τον ασυνήθιστο σχεδιασμό τους, τα πλούσια χρώματα και τις μοναδικές τεχνικές ύφανσης. Αυτά τα αρχαία έργα τέχνης του Αζερμπαϊτζάν εκτίθενται επί του παρόντος σε παγκοσμίου φήμης μουσεία και γκαλερί, όπως το Μουσείο Βικτώριας και Αλβέρτου (Λονδίνο), το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας (Ουάσιγκτον), το Λούβρο (Παρίσι), το Τοπ Καπί (Κωνσταντινούπολη) και το Ερμιτάζ ( Αγία Πετρούπολη).

Το Αζερμπαϊτζάν έχει μια ιστορία αιώνων στην επιστήμη και την εκπαίδευση. Το κρατικό πανεπιστήμιο του Μπακού, που άνοιξε το 1919, και τα ινστιτούτα της Ακαδημίας Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν, που ιδρύθηκαν το 1945, έπαιξαν εξαιρετικό ρόλο στην ανάπτυξη της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη δημοκρατία. Σήμερα, οι επιστήμονες της δημοκρατίας ενδιαφέρονται για τα βάθη της Κασπίας Θάλασσας, το απέραντο διάστημα, τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου και άλλα προβλήματα.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης βαθιές ρίζες στις μουσικές παραδόσεις. Το παλαιότερο μουσικό όργανο που ανακαλύφθηκε στη χώρα είναι το gavaldash στην περιοχή Gobustan. Ως μέρος της μουσικής κληρονομιάς του Αζερμπαϊτζάν, η τέχνη του mugam έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο άυλων πολιτιστικών κληρονομιών της UNESCO.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης γνωστό στην Ανατολή ως το λίκνο της κλασικής μουσικής. Η όπερα του Uzeyir Hajibeyli “Leyli and Majnun” πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1908. Μετά από αυτό, το 1940, το μπαλέτο “Maiden Tower” του Afrasiyab Badalbeyli πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μουσουλμανική Ανατολή. Επίσης, τον Απρίλιο του 1912, η ​​Shovkat Mammadova έγινε η πρώτη μουσουλμάνα τραγουδίστρια όπερας.

Τις επόμενες δεκαετίες, τα έργα των Gara Garayev και Fikret Amirov άφησαν ένα ανεξίτηλο σημάδι στην κληρονομιά της κλασικής μουσικής. Ο Vagif Mustafazadeh, ο οποίος δημιούργησε μια μοναδική σύνθεση τζαζ και μουγκάμ το 1950-1970, έκανε το Αζερμπαϊτζάν ένα από τα κέντρα της τζαζ στην Ανατολή. Παρεμπιπτόντως, μοιράζοντας την ίδια σκηνή με τον Vagif Mustafazadeh, ο θρυλικός Αμερικανός τραγουδιστής μπλουζ B.B. King εξέφρασε τον θαυμασμό του για την παράσταση πιάνου του ιδρυτή της Σχολής Τζαζ του Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης γνωστό για την πλούσια αρχιτεκτονική του. Κάθε περίοδος της ιστορίας της χώρας άφησε ένα ορισμένο σημάδι.

Οι αρχιτεκτονικές σχολές Tabriz, Nakhchivan, Shirvan και Absheron παρουσίασαν πολλά μαργαριτάρια. Οι τάφοι των Yusif ibn Kusayr (1162) και Momina Khatun (1186), ο τάφος της Barda (1322), ο Πύργος του Πατέρα, το σύμβολο του Μπακού, το Παλάτι των Shirvanshahs (1420-1460), Mardakan (1232), Nardaran ( 1301) και τα κάστρα Ramana (12-14 ιστορικά μνημεία όπως το παλάτι Sheki khan (18ος αιώνας) μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα αυτού.

 

Πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο διατηρούν παραδείγματα διακοσμητικών έργων τέχνης που είναι φτιαγμένα από μέταλλο, κεραμικά, μετάξι και ξύλο.

Όταν λέμε “Αζερμπαϊτζάν”, εννοούμε επίσης και το πετρέλαιο, το οποίο είναι ο κύριος πλούτος του. Το πετρέλαιο δεν είναι μόνο ο πλούτος, αλλά και η φήμη. Στο μακρινό παρελθόν, οι άνθρωποι ερχόντουσαν από μακρινά μέρη σε αυτήν τη γη αναζητώντας ένα υγρό με ιδιαίτερη μυρωδιά και χρώμα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η ζήτηση για πετρέλαιο σε χώρες κοντά και μακριά έχει αυξηθεί, και σήμερα το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές πετρελαίου στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Σήμερα, τεράστια ενεργειακά έργα υλοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν. Τα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου υλοποιούνται επιτυχώς στο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα. Το Αζερμπαϊτζάν έχει γίνει μια χώρα που χρησιμοποιεί το τεράστιο ενεργειακό δυναμικό της Κασπίας Θάλασσας για να σχηματίσει ένα ποιοτικά νέο οικονομικό μοντέλο στην ανάπτυξη της περιοχής, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επέκταση των πολιτικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αναπτύσσοντας τον διάδρομο μεταφορών του Καυκάσου και υλοποιώντας μεγάλα έργα.

Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο φιλοξενεί άτομα από διάφορες θρησκείες και πολιτισμούς, συνεχίζει την ιστορική του αποστολή και ενώνει τέλεια τη Δύση με την Ανατολή.

Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο ως ανεξάρτητο κράτος και έχει μια μοναδική φήμη. Λίγο μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας, το κράτος μας προσχώρησε στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι μέλη των : Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης, Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης μέλος της Ένωσης Τουρκικών Κρατών, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης και έχει δημιουργήσει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η διπλωματία του Αζερμπαϊτζάν πέτυχε σημαντική επιτυχία στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας, οικοδομώντας ολοκληρωμένες, ίσες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλες τις χώρες.

Σήμερα, η διευθέτηση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που είναι το πιο οδυνηρό πρόβλημα του κράτους μας, υποστηρίζεται από παγκόσμιες δυνάμεις, διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Πιστεύουμε ότι στο εγγύς μέλλον αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί ειρηνικά και θα αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά. Δεν θέλουμε πόλεμο. Το κύριο όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε ειρήνη στο Αζερμπαϊτζάν, σε ολόκληρη την περιοχή του Καυκάσου και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως ειρηνική χώρα, το Αζερμπαϊτζάν θέλει να ζήσει σε συνθήκες αμοιβαίας κατανόησης, καλής γειτονίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη και τους λαούς, ειδικά με τους γείτονές της.

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.