, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Συμμαχικό τείχος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Σαουδική Αραβία ύψωσαν συμμαχικό τείχος και επιβεβαίωσαν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Εκεί που πονάει πιο πολύ την Τουρκία.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΡΑΝΑΝΤΖΙΩΤΗ

Η ελληνοαιγυπτιακή «Μέδουσα 12» έφτασε στην κορύφωσή της με αποβατική ενέργεια στην ακτή Ελ Ομαγέντ της Αλεξάνδρειας. Όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους και των δύο χωρών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, «Ελλάδα και Αίγυπτος με τη “Μέδουσα 12” ενδυνάμωσαν τη στρατιωτική τους συνεργασία. Θέλουμε ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή για την ευημερία των λαών μας».

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, τα τέσσερα ελληνικά F-16 της 347 Πολεμικής Μοίρας «Περσέας» παρέμειναν στην Αίγυπτο για την αεροπορική άσκηση «ΜΕΝΑ ΙΙ». Η άσκηση γίνεται για δεύτερη φορά μεταξύ των αεροποριών Ελλάδας και Αιγύπτου. Πρώτη φορά έγινε τον Νοέμβριο του 2021 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπου Έλληνες και Αιγύπτιοι ιπτάμενοι εκτέλεσαν σύνθετα αεροπορικά σενάρια στέλνοντας μήνυμα συμμαχικής αποτροπής. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και φέτος σε μια «ευαίσθητη περιοχή» και για τις δύο χώρες.

Η σημαντική ελληνοαιγυπτιακή αεροπορική άσκηση περιλαμβάνει και φέτος σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις εναέριας υπεροχής, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Η «ΜΕΝΑ ΙΙ», που έχει το όνομα του πρώτου «Φαραώ» της Αιγύπτου, γίνεται στο πλαίσιο της ετήσιας στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου και συνδυάστηκε με την αεροναυτική «Μέδουσα» για να μη χρειαστεί εκ νέου μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών. 

Η αμυντική διπλωματία του ΓΕΕΘΑ φέρνει καρπούς

Η Αθήνα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό ενισχύει συνεχώς τις συμμαχίες της με τις αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, που επιδιώκουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη γεμάτη προκλήσεις περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Νοέμβριος αποδείχτηκε ένας δυναμικός μήνας για την ελληνική στρατιωτική διπλωματία. Ξεκίνησε με την επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία, όπου συμφωνήθηκε να υπογραφεί άμεσα το νέο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ την ίδια περίοδο ελληνικά και σαουδαραβικά μαχητικά αεροσκάφη συνεκπαιδεύονταν για την τρίτη χρονιά στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και συναντίληψης σε κάθε κατεύθυνση. Μετά την επίσκεψη του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη Σαουδική Αραβία, τρία ελληνικά μαχητικά Mirage 2000-5 μεταστάθμευσαν από τη βάση της Τανάγρας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να λάβουν μέρος στο Advanced Tactical Leadership Course. Πρόκειται για ένα σχολείο «Top Gun» με μεγάλη ιστορία, καθώς κάθε χρόνο συμμετέχει η αφρόκρεμα των αεροπορικών δυνάμεων του κόσμου.

Το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με όλα τα επιτελεία και με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας κάνει τις ανάλογες κινήσεις-κλειδιά με σκοπό να ενισχύσει τις αμυντικές μας συνεργασίες με καθοριστικούς «παίκτες».

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, χώρες με τις οποίες συνδεόμαστε και με διακρατικές συμφωνίες, αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας τόσο στη Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια. Ψήφο εμπιστοσύνης όμως δίνουν στην Ελλάδα και οι αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία, που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις και αποτελούν σημαντικό κομμάτι του παζλ της διαχείρισης των σχέσεων με την Τουρκία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL