Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από διαφωνίες και πισωγυρίσματα εβδομάδων κατάφεραν να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η μείωση της ζήτησης, η ασφάλεια εφοδιασμού και η μείωση τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτελούν τους τρεις άξονες της συμφωνίας των «27» έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τον «λευκό καπνό» που προέκυψε από τη Σύνοδο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι «έχουμε πλέον οδικό χάρτη», κάνοντας λόγο για «ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΣαρλΜισέλ επισήμανε πως «το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε συμφωνία μόλις σε μερικές ώρες, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ ισχυρή ένδειξη ενωμένης προσέγγισης και αποφασιστικότητας να ενεργήσουμε μαζί με ευρωπαϊκό τρόπο».
Τα συμπεράσματα
Οι διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων αναμένονται δύσκολες, καθώς πολλά σημεία στο κείμενο των συμπερασμάτων μένει να αποσαφηνιστούν.Οι τιμές του φυσικού αερίου και η διασύνδεσή τους με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν ζητήματα που διχάζουν τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες επί του παρόντος δεν έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή πολιτική,πόσω μάλλον σε πλαφόν.
«Μπροστά στο γεγονός ότι η ενέργεια μετατρέπεται σε όπλο από πλευράς Ρωσίας,ηΕυρωπαϊκήΈνωση θα παραμείνει ενωμένη για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της και να λάβει απαραίτητα μέτρα επειγόντως»,αναφέρουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενέργεια που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι υπό το φως της συνεχιζόμενης κρίσης πρέπει να επιταχυνθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης, να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του εφοδιασμού, την αποφυγή της επιβολής περιορισμών στις καταναλώσεις (καύσιμα με δελτίο) και τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς πρέπει να προφυλαχθεί.
Τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει «επειγόντως» στα κράτη-μέλη «συγκεκριμένες αποφάσεις» για τα ακόλουθα μέτρα:
α) Εθελοντική κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, εκτός από τη δεσμευτική συγκέντρωση ζήτησης για ποσότητα που ισοδυναμεί με το 15% των αναγκών πλήρωσης των αποθηκευτικών υποδομών σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες, και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με αξιόπιστους εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων με την εκμετάλλευση του βάρους της συλλογικής αγοράς της Ένωσης.
β) Νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023 που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου.
γ) Προσωρινός δυναμικός διάδρομος τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου για τον άμεσο περιορισμό των «επεισοδίων» υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου.
δ) Προσωρινό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με ανάλυση κόστους και οφέλους, χωρίς τροποποίηση της αξιολογικής κατάταξης (meritorder).
ε) Βελτιώσεις στη λειτουργία των αγορών ενέργειας για την αύξηση της διαφάνειας της αγοράς.
στ) Ταχεία παρακολούθηση της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ζ) Μέτρα ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
η) Αυξημένες προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας.
θ) Κινητοποίηση συναφών εργαλείων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.
Γαλλογερμανικές διαφωνίες
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οι μηχανισμοί που περιγράφονται στα συμπεράσματα της Συνόδου θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή «τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου». Όπως είπε,οι Ευρωπαίοι ηγέτες «έστειλαν με πολύ σαφή τρόπο μήνυμα στις αγορές για την αποφασιστικότητα και την ενότητά τους».
Πριν από την έναρξη της Συνόδου πάντως είχε εκφράσει την ενόχλησή του για τη στάση της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «απομόνωση του Βερολίνου». «Η Γερμανία πάντα ενεργεί με πολύ αλληλέγγυο τρόπο», αντέτεινε ο Σολτς, αντικρούοντας τις κατηγορίες για «εγωιστική» συμπεριφορά λόγω του σχεδίου στήριξης της γερμανικής οικονομίας με 200 δισ. ευρώ χωρίς κανέναν συντονισμό με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.
Πάντως, έπειτα από περίπου 12 ώρες διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Μακρόν και Σολτς έδειξαν διάθεση κατευνασμού, με τον Γερμανό καγκελάριο να κάνει λόγο για «έντονη και καρποφόρα σχέση». Οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη στο Παρίσι.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL







