ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Συρία: Οι Δρούζοι στο στόχαστρο – Καταγγελίες για γενοκτονία και φόβοι αποσταθεροποίησης

Χρήστος Μυτιλινιός Αναρτήθηκε από Χρήστος Μυτιλινιός
01/05/2025
Διεθνή
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Συρία

Israeli tanks maneuver next to the security fence near the so-called Alpha Line that separates the Israeli-annexed Golan Heights from Syria, in the town of Majdal Shams, Wednesday, Dec. 11, 2024. (AP Photo/Matias Delacroix)

Σε μια νέα αιματηρή κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας στη Συρία, ο ηγέτης της Δρούζικης κοινότητας κατήγγειλε την ύπαρξη «εκστρατείας γενοκτονίας» εις βάρος των Δρούζων, καλώντας τη διεθνή κοινότητα σε άμεση επέμβαση και αποκηρύσσοντας ανοιχτά την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα. Όπως μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 100 νεκροί καταγράφηκαν μέσα σε δύο ημέρες.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά και νότια της Δαμασκού –στις περιοχές Τζαραμάνα, Σαχνάγια και Σουέιντα– ανάμεσα σε Δρούζους μαχητές και ένοπλες ομάδες προσκείμενες στους σουνίτες ισλαμιστές, που πλέον κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η κραυγή του σεΐχη Αλ-Χίτζρι

Ο σεΐχης Χικμέτ Αλ-Χίτζρι δήλωσε πως πρόκειται για σφαγές αμάχων «μέσα στα ίδια τους τα σπίτια», καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση υποθάλπει εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές και στη συνέχεια προσποιείται ότι δεν τις ελέγχει. «Δεν εμπιστευόμαστε πλέον μια οντότητα που ισχυρίζεται ότι είναι κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση προστατεύει τον λαό της, δεν τον σκοτώνει», τόνισε.

Related Post

Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στο Ισλαμικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο – Nεκροί και οι δύο ύποπτοι

Ο Τραμπ ακύρωσε την ύστατη στιγμή νέα επίθεση εναντίον του Ιράν

Συγκλονισμένος ο Ερντογάν: 6 νεκρούς τελικά και 8 τραυματίες άφησε πίσω του ο πιστολέρο στη Μερσίνη (Video)

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την αναχαίτιση του στολίσκου Global Sumud για την Γάζα

Αντιδρώντας, ο Σύρος ΥΠΕΞ Ασάντ αλ Σαϊμπάνι προειδοποίησε ότι κάθε έκκληση για ξένη επέμβαση «θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης και σε νέες διαιρέσεις».

Το φάντασμα της εμφύλιας αναζωπύρωσης

Η Συρία βιώνει συνθήκες αποσταθεροποίησης, παρότι έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Οι τελευταίες συγκρούσεις ξυπνούν μνήμες των σφαγών του Μαρτίου, όταν πάνω από 1.700 άνθρωποι –κυρίως μέλη της αλαουιτικής μειονότητας– σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και ισλαμιστικών ομάδων.

Σήμερα, οι Δρούζοι –μια μικρή αλλά ιστορικά ανθεκτική μειονότητα με παρουσία στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ– εμφανίζονται εκτεθειμένοι στην επιθετικότητα ισλαμιστικών φατριών που διεκδικούν απόλυτη κυριαρχία.

Διεθνείς αντιδράσεις και γεωπολιτικό παιχνίδι

Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στο Ισραήλ, το οποίο θεωρεί τους σουνίτες εξουσιαστές της Δαμασκού νέα απειλή στα βόρεια σύνορά του. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκιντεόν Σαάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας, ειδικά τους Δρούζους. Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλαπλές επιδρομές σε περιοχές που ελέγχονται από δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας.

Ωστόσο, ο Δρούζος ηγέτης του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ επιτέθηκε στο Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι εργαλειοποιεί τον πόνο των Δρούζων στη Συρία για να προωθήσει το παλιό του σχέδιο «διάσπασης της περιοχής σε θρησκευτικές οντότητες».

Ένα μέλλον αβέβαιο

Η έκρηξη διαθρησκευτικής βίας και οι κατηγορίες περί γενοκτονίας ενδέχεται να λειτουργήσουν ως καταλύτης για νέα αποσταθεροποίηση στη Συρία, την ώρα που η χώρα δεν έχει ακόμη επουλώσει τις πληγές της από 13 χρόνια πολέμου. Οι Δρούζοι, ως παραδοσιακά ουδέτερη και εσωστρεφής κοινότητα, φαίνεται πως εισέρχονται πια σε μια περίοδο ανοιχτής στοχοποίησης.

Η διεθνής κοινότητα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη αποτροπής νέας γενοκτονίας και την αποφυγή μιας νέας, ευρείας εξωτερικής επέμβασης στη Συρία. Εν τω μεταξύ, οι Δρούζοι –περικυκλωμένοι από φανατικές ομάδες και προδομένοι από το ίδιο το κράτος τους– περιμένουν απαντήσεις. Και βοήθεια.

Tags: ΓενοκτονίαΙσραήλΛίβανοςΣυρία
Share214Tweet134Send

Σχετικά Άρθρα

Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στο Ισλαμικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο – Nεκροί και οι δύο ύποπτοι
Διεθνή

Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στο Ισλαμικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο – Nεκροί και οι δύο ύποπτοι

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε περιστατικό πυροβολισμών στο Ισλαμικό Κέντρο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Οι δύο...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
19/05/2026
Τραμπ ανεβάζει τους τόνους απέναντι στο Ιράν: «Θα περάσουν πολύ δύσκολα αν δεν υπάρξει συμφωνία»
Διεθνή

Ο Τραμπ ακύρωσε την ύστατη στιγμή νέα επίθεση εναντίον του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό χθες Δευτέρα ότι ακύρωσε την ύστατη στιγμή νέα επίθεση εναντίον του Ιράν, που θα διεξαγόταν...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
19/05/2026
Next Post
Ο Ντόναλντ Τραμπ με Γκουαντάναμο

Αυστηρό τελεσίγραφο Τραμπ για το ιρανικό πετρέλαιο – Απειλεί με δευτερογενείς κυρώσεις

 

Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 242122

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa