, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Τα λάθη της Τουρκίας με την Αίγυπτο

Με το που υπεγράφη το μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο αυτό παράνομο για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει το μνημόνιο και το τοποθετεί στο γενικότερο πλαίσιο της αντιτουρκικής πολιτικής της Ελλάδας, η οποία αποτελεί κατά την Άγκυρα «μια μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια». Αποκαλεί «ανισόρροπη» την Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι με αυτήν την κίνηση προσπαθεί να καλύψει το πρόσφατο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.
Η Άγκυρα,όμως, δεν λέει κουβέντα για την Αίγυπτο. Δεν τολμά να στραφεί εναντίον του Καΐρου. Λες και η Ελλάδα μόνη τηςυπέγραψε το μνημόνιο ή με τον καθρέφτη της. Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία του ΤαγίπΕρντογάν να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τον Αλ Σίσι, που δεν πρόκειται να στραφεί εναντίον του.

Τι άλλο λέει η Τουρκία;

Ότι οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας, όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, και ότι η προσέγγιση αυτή είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Οι κανόνες σχετικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης καθορίστηκαν από αυτή τησύμβαση, βάσει της οποίας οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση αλληλεπικαλυπτόμενων περιοχών παροχής υπηρεσιών. Οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης που έχουν κηρυχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο και ευρύτερα στη Μεσόγειο και έχουν κοινοποιηθεί στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό επικαλύπτονται μεταξύ τους.

Όντως απαιτείται συμφωνία. Όμως η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας, έρευνας και διάσωσης με τις γειτονικές χώρες, τη Μάλτα, την Κύπρο, την Ιταλία. Και όλες αυτές οι χώρες αναγνώρισαν ότι η περιοχή ευθύνης της Ελλάδας συμπίπτει με το FIRΑθηνών. Η μόνη που δεν το αναγνωρίζει είναι η Τουρκία. Αντιθέτως, το 1988η Τουρκία εξέδωσε Κανονισμό με τον οποίο όρισε ως περιοχή ευθύνης της για παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης περιοχή που, πέραν των FIRs Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών μέχρι το μέσο περίπου του Αιγαίου.

Εγκλώβισε έτσι μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας εντός τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης. Τον Οκτώβριο του 2020, η Τουρκία με νεότερο Κανονισμό επέκτεινε την περιοχή ευθύνης της για έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο, εντός του FIR Αθηνών πιο δυτικά μέχρι τον 26ο Μεσημβρινό, αγγίζοντας τα εξωτερικά χωρικά ύδατα των ανατολικών ακτών της Κρήτης, καταλαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερο τμήμα ελληνικής επικράτειας, όπως τα νησιά Κάσος και Κάρπαθος.

Πώς, λοιπόν, νομιμοποιείται η Τουρκία να μιλά για τη Σύμβαση του Αμβούργου; Η τουρκική αυτή ενέργεια, δηλαδή η συμπερίληψη ελληνικών νησιών, ελληνικών χωρικών υδάτων και ελληνικού εναέριου χώρου στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης σαφώς παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις. Αλλά είπαμε, η Τουρκία ερμηνεύει τις συνθήκες όπως τη βολεύει και διαβάζει τα γεγονόταad hoc.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL