, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Tα ύπουλα παιχνίδια του Κατάρ με την Τουρκία

Η συνεργασία της Τουρκίας με το Κατάρ, ιδιαίτερα σε στρατιωτικό επίπεδο, είναι πάρα πολύ στενή, όπως άλλωστε απέδειξαν και η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ντόχα το 2021 και η σειρά συμφωνιών που υπέγραψε τότε με τον εμίρη. Τώρα έρχεται το περιοδικό «Forbes» δημοσιεύοντας και άλλες πληροφορίες για την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας. Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία θα μπορούσε να εξετάσει να αποκτήσει το γαλλικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Dassault Rafale F3R, αν το Κατάρ αναπτύξει μερικά από αυτά τα αεροσκάφη στο πλαίσιο της πρόσφατα επικυρωμένης εκπαιδευτικής συμφωνίας.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

Ασφαλώς κάτι τέτοιο θα στόχευε κατά της Ελλάδας, αφού πρόσφατα και η χώρα μας στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας απέκτησε τα υπερσύγχρονα γαλλικά Rafale. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι Τουρκία και Κατάρ έχουν εκθετικά αναπτυσσόμενους αμυντικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια. Το Κατάρ αγόρασε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η Τουρκία πρόσφατα κατασκεύασε δύο μηχανοκίνητα πλοία για το ναυτικό του Κατάρ.

Η Τουρκία έχει επίσης στρατιωτική βάση στο Κατάρ και διεύρυνε τη στρατιωτική της παρουσία εκεί, αφού η Ντόχα βρέθηκε σε εκτεταμένο αποκλεισμό από τους γείτονές της το 2017. Τον Οκτώβριο η Τουρκία έστειλε ξανά στρατεύματα στο Κατάρ για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022.

«Οι αμυντικοί δεσμοί του Κατάρ και της Τουρκίας ξαναρχίζουν πριν από τον αποκλεισμό και συνεχίζουν να αναπτύσσονται επειδή το Κατάρ έχει κάτι να μάθει από τη στρατιωτική εμπειρία της Τουρκίας», είπε ο Ryan Bohl, ανώτερος αναλυτής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο RANE. «Οι αμυντικές ασκήσεις έχουν πολύ νόημα στο πλαίσιο των συνολικών τους σχέσεων», είπε ο Bohl. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα αποκτούσαν πλεονέκτημα έναντι της Αθήνας.

Το δημοσίευμα πάντως έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που ετοιμάζεται το Κογκρέσο να συζητήσει το θέμα της απόκτησης ή της αναβάθμισης των F-16. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι όσο είναι πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, η υπόθεση αυτή δεν θα είναι εύκολη, για αυτό και κοιτάζει άλλες πιθανές λύσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL