21:31, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Τύμπανα… πολέμου και στην Ασία

Έπειτα από χρόνια «πολιτικής ήπιας ισχύος» από την πλευρά του Πεκίνου προς την Ταϊπέι, ο Σι Τζινπίνγκ υιοθετεί μια πιο επιθετική προσέγγιση και η κινεζική ηγεσία ίσως βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη στρατηγική μετά την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια. Το Πεκίνο, ως αντίποινα, σε πρώτο χρόνο θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρείες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, όπως δήλωσε ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μα. Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Η κατάσταση κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή και σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης στην Κίνα υπάρχει πλέον η πεποίθηση πως ο πρόεδρος Σι θέλει να δει την Κίνα να αποκτά τον έλεγχο της Ταϊβάν επί της θητείας του, να μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που ενοποίησε και πάλι την «αυτοκρατορία».

Άναψε το… φιτίλι

Έκανε το πρώτο βήμα με το Χονγκ Κονγκ και τώρα ετοιμάζεται για το επόμενο. Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, κάθε μέρα που περνάει φαίνεται να απομακρυνόμαστε από τον στόχο της ειρήνης. Ο εθνικισμός είναι πανίσχυρο εργαλείο και με την επίσκεψη Πελόζι φαίνεται να άναψε το φιτίλι. Η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο της Κίνας. Ήδη από τη δεκαετία του ’70 οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει απέναντι στην Ταϊπέι μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αποφεύγοντας να δηλώσουν αν θα επέμβουν στρατιωτικά ή όχι για την άμυνα της Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής. Πάντως, η Ουάσιγκτον παραμένει ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ταϊβάν και ο πρώτος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού. Η κινεζική ηγεσία δεν έχει κρύψει ότι μεθοδεύει την επανένωση με την Ταϊβάν ακόμη και με όρους εξαναγκασμού. Θα ήθελε να δει να εφαρμόζεται εκεί το μοντέλο «μία χώρα – δύο συστήματα» που δοκιμάστηκε και με το Χονγκ Κονγκ. Αυτό έχει να κάνει επίσης και με το γεγονός ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι πάντα και ένα πατριωτικό-εθνικιστικό κόμμα.

Οι επόμενες κινήσεις

Σε αυτή τη φάση, όμως, εκείνο που κυρίως ενδιαφέρει την κινεζική ηγεσία είναι να μην αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει σε σχέση με την Ταϊβάν, ώστε να μπορέσει να προετοιμάσει καλύτερους όρους για την επανένωση. Την ίδια στιγμή, η κινεζική ηγεσία θεωρεί ότι οι ΗΠΑ επενδύουν ιδιαίτερα στο να διαμορφώνουν συνθήκες γεωπολιτικών κρίσεων και εντάσεων με σκοπό τη φθορά των αντιπάλων τους, κρίσεων που έχουν κόστος και δίνουν το πρόσχημα για κυρώσεις σε βάρος της κινεζικής οικονομίας. Προφανώς και η κινεζική ηγεσία δεν επιθυμεί τώρα ένα θερμό επεισόδιο, για αυτό και επέτρεψαν στο αεροπλάνο της Πελόζι να προσγειωθεί. Όμως, δεν μπορεί και να επιτρέψει η επίσκεψη να θεωρηθεί ένα «τετελεσμένο» το οποίο δεν μπόρεσε ούτε να αποτρέψει ούτε να «τιμωρήσει». Αυτό σημαίνει ότι θα δοκιμάσει τις επόμενες μέρες να στείλει το μήνυμα πως η επίσκεψη αυτή «έχει κόστος» και για την ηγεσία της Ταϊβάν και για τις ΗΠΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL