05:48, Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

«Θα πεθάνουμε»: Η Σρι Λάνκα προειδοποιεί για ελλείψεις τροφίμων

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα προειδοποίησε για έλλειψη τροφίμων καθώς η χώρα βρίσκεται υπό το χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, ενώ παράλληλα δεσμέυτηκε πως η κυβέρνηση θα αγοράσει αρκετό λίπασμα για την επόμενη περίοδο φύτευσης ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η περσινή απόφαση του Προέδρου Gotabaya Rajapaksa να απαγορεύσει όλα τα χημικά λιπάσματα μείωσε δραστικά τις προμύθιες και παρά την άρση της απαγόρευσης από την κυβέρνηση, οι εισαγωγές βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

«Αν και μπορεί να μην υπάρχει χρόνος για την απόκτηση λιπάσματος για την τρέχουσα περίοδο (Μάιος- Αύγουστος), λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλιστούν επαρκή αποθέματα για την επόμενη (Σεπτέμβριος-Μάρτιος)», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe στο Twitter.

«Προτρέπω ειλικρινά όλους να αποδεχθούν τη σοβαρότητα της… κατάστασης».

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει πρωτοφανή έλλειψη συναλλάγματος, καυσίμων και φαρμάκων και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται ραγδαία. «Δεν έχει νόημα να μιλάμε για το πόσο σκληρή είναι η ζωή», αναφέρει η Sumanavathi, μια 60χρονη γυναίκα που πουλάει φρούτα και λαχανικά στην αγορά Pettah στην εμπορική πρωτεύουσα, Κολόμπο. «Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι τα πράγματα σε δύο μήνες, με αυτόν τον ρυθμό μπορεί να μην είμαστε καν εδώ».

Λίγα μέτρα μακριά, μια μεγάλη ουρά είχε σχηματιστεί μπροστά από ένα κατάστημα με φιάλες υγραερίου μαγειρικής, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

«Μόνο περίπου 200 κύλινδροι υγραερίου παραδόθηκαν, παρόλο που υπήρχαν περίπου 500 άτομα», είπε ο Mohammad Shazly, ένας σοφέρ μερικής απασχόλησης δηλώνοντας μάλιστα πως περίμενε για τρίτη μέρα στην ουρά προκειμένου να μπορέσει να μαγειρέψει φαγητό για την πενταμελή οικογένεια.«Χωρίς φυσικό αέριο, χωρίς πετρέλαιο κηροζίνης, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ποιά θα είναι η τελική επιλογή; Χωρίς φαγητό θα πεθάνουμε. Αυτό θα συμβεί εκατό τοις εκατό».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε την Πέμπτη ότι το ξένο συνάλλαγμα και τα εμβάσματα για την αποστολή καυσίμων και αερίου μαγειρέματος έχουν εξασφαλιστεί από δάνειο που θα παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά οι προμήθειες δεν έχουν φτάσει ακόμη.

Επισημένεται πως ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε στο 29,8% τον Απρίλιο με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά 46,6% σε ετήσια βάση.

Την Πέμπτη ξέσπασαν έντονες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης με αίτημα την παραίτηση του προέδρου αλλά και του πρωθυπουργού. Η αστυνομία να εκτόξευσε δακρυγόνα και αύρες νερού στους εκατοντάδες φοιτητές που διαμαρτύρονταν.

Η οικονομικής κρίσης ξέσπασε στη Σρι Λάνκα λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και των φορολογικών μειώσεων από την κυβέρνηση του προέδρου Rajapaksa και του αδελφού του, Mahinda, ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα. Ο Wickremesinghe, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός στη θέση του, κατηγορείται ότι είναι κουμπάρος των δύο αδελφών.

Άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση ήταν οι υψηλά επιδοτούμενες εγχώριες τιμές των καυσίμων αλλά και την απόφαση για απαγόρευση της εισαγωγής χημικών λιπασμάτων, που επέφεραν τεράστιο πλήγμα στον αγροτικό τομέα.

O επικεφαλής οικονομικών της Ομάδα των Επτά (G7) ανέφερε την Πέμπτη πως υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ελάφρυνση του χρέους της Σρι Λάνκα μετά την αθέτηση της χώρας να πληρώσει το δημόσιο χρέος της.

Επιπλέον, ο P. Nandalal Weerasinghe, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι τα σχέδια για αναδιάρθρωση χρέους έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί και ότι θα υποβάλει πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο σύντομα. «Βρίσκόμαστε σε στάδιο χρεοκοπίας», είπε. «Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη, μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε».

Τέλος, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε πως το ταμείο παρακολουθεί ανελλιπως τις εξελίξεις και ότι μια εικονική αποστολή στη Σρι Λάνκα αναμένεται να ολοκληρώσει τις συνομιλίες για ένα πιθανό πρόγραμμα δανείου για τη χώρα στις 24 Μαΐου.

Πηγή: Reuters