21:52, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Το ΔΝΤ, ο λαϊκισμός, η Γερμανία και η άγνοια κινδύνου

Το ΔΝΤ «χτύπησε» για μια ακόμη φορά παροτρύνοντας ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μετακυλίσουν το αβάστακτο κόστος της ενεργειακής ακρίβειας στους πολίτες τους. Το σκεπτικό του βασίζεται στην τεκμηρίωση του συμπεράσματος ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας «χτυπούν» περισσότερο τα ευάλωτα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και αυξάνουν τις οικονομικές ανισότητες. Κατατάσσει, δε, την Ελλάδα στην πέμπτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ζωής των φτωχότερων νοικοκυριών.

Της ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ο οργανισμός προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν τις οριζόντιες ενισχύσεις και να επικεντρώσουν την προσοχή τους αποκλειστικά στη στήριξη των φτωχότερων Ευρωπαίων πολιτών, γιατί, όπως ισχυρίζεται, αυτό είναι δημοσιονομικά εφικτό και για τις δημοσιονομικά πιο αδύναμες χώρες.

Επίσης -και αυτό είναι το εξωφρενικό της ιστορίας- διαπιστώνει αδιανόητα υπερκέρδη από τις εταιρείες στις τιμές της χονδρικής. Και στοχοποιεί το σύστημα (Target) με βάση το οποίο η υψηλότερη τιμή προσφοράς από τους παραγωγούς ενέργειας έχει εκτινάξει την τιμή χονδρικής, δημιουργώντας ουρανοκατέβατα κέρδη για τις εταιρείες. Ιδίως σε χώρες με υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (…το είδαμε στη χώρα μας).

Πώς όμως είναι δυνατόν ένας παγκόσμιος οργανισμός να διαπιστώνει την ακριβή εστία του προβλήματος και ταυτόχρονα να ζητάει από τις κυβερνήσεις, αντί να πάρουν τα πιο αυστηρά μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας, να στρέψουν από την άλλη το κεφάλι τους «καρατομώντας» το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών τους; Προβλέπει -όπως όλοι, άλλωστε- πως αν διακοπούν πλήρως οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τότε θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους διαβίωσης και, ως εκ τούτου, θα βρεθούν σε δυσμενέστερη τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Δεν έχει ακούσει τίποτα όμως για το πολιτικό πρόβλημα που ήδη «μολύνει» την ΕΕ και είναι θέμα χρόνου να εξελιχθεί σε νέα «πανδημία»; Στη Γερμανία όλοι φοβούνται κοινωνικές εκρήξεις τους επόμενους μήνες με απρόβλεπτες διαστάσεις. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές, σε αντίθεση με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της. Στην Ιταλία το Κίνημα των Πέντε Αστέρων απέσυρε τη στήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μάριο Ντράγκι, καθώς έκρινε ότι το πακέτο μέτρων ύψους 26 δισ. ευρώ ήταν ανεπαρκές, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Δεν τους φοβίζει εκεί στο ΔΝΤ ο ορατός κίνδυνος μιας λαϊκιστικής λαίλαπας στη Γηραιά Ήπειρο;

Και κάτι ακόμη. Δεν έχουν καταλάβει, άραγε, οι τεχνοκράτες του οργανισμού ότι σε αυτήν τη συγκυρία το «πρόβλημα», ο «ασθενής» που κινδυνεύει να «διασπείρει τον κίνδυνο» στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν είναι μια μικρή, αμελητέα χώρα του Νότου αλλά η πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της ΕΕ, η χώρα που επί δεκαετίες κουνούσε το δάκτυλο στους πάντες και τα πάντα, από τους δημοσιονομικούς κανόνες μέχρι τις αποφάσεις του Eurogroup και τις πολιτικές εξελίξεις άλλων χωρών.

Σε αυτήν τη στροφή της Ιστορίας, που από αυτή την οπτική μοιάζει με φάρσα, η απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο Γερμανία ζητεί αλληλεγγύη από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Και σωστά, διότι αυτό πρεσβεύει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μόνο που κρατάει για τον εαυτό της τη «μυστική συνταγή» που της επέτρεπε για χρόνια να έχει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κουνούσε το δάκτυλο. Κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό τους όρους και τις τιμές με τις οποίες προμηθευόταν το ρωσικό φυσικό αέριο όλα αυτά τα χρόνια. Καλά κάνει.

Δεν μπορεί όμως να πληρώνουν όλοι τον λογαριασμό του ενός, ούτε η ποιότητα ζωής και η ευημερία του ενός να είναι σημαντικότερες από εκείνες των υπολοίπων. Αυτά είναι θέματα που, όταν το κακό περάσει, η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει ανοικτά και χωρίς περιστροφές. Μέχρι τότε, καλό είναι άπαντες, περιλαμβανομένου και του ΔΝΤ, το οποίο έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μόνο το αλάθητο δεν διαθέτει -εμείς το μάθαμε με σκληρό τρόπο- να λαμβάνει θέση βλέποντας τα πράγματα από ευρύτερη οπτική γωνιά. Οι συνταγές τύπου «να πληρώσουν οι πολίτες το τίμημα της σύγκρουσης Δύσης – Ρωσίας», εκτός από απάνθρωπες, δείχνουν και άγνοια κινδύνου…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL