Το ευρωπαϊκό ενεργειακό Sudoku
Το Sudoku είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στη λογική. Στόχος είναι να συμπληρωθούν όλα τα κουτάκια ώστε κάθε στήλη, κάθε σειρά και κάθε κουτάκι να περιέχουν όλα τα ψηφία από το ένα μέχρι το εννέα. Μερικά κουτάκια είναι ήδη συμπληρωμένα ώστε να υπάρχει μόνο μία δυνατή λύση.
Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν μια δυνατή λύση για τον περιορισμό των ενεργειακών τιμών, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής, που συνεδριάζει από χθες, ψάχνουν τρόπους να πιέσουν την Κομισιόν να πάει παρακάτω, υιοθετώντας πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται;
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο κατά το παρελθόν την αφθονία του πετρελαίου. Αντίθετα, οι χώρες της Ευρώπης δεν είχαν αυτή την ευλογία. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν επένδυσαν στη Μέση Ανατολή. Η αρχική προτεραιότητα των Βρετανών ήταν το Ιράν, όπου ούτως ή άλλως ήταν στη βρετανική σφαίρα επιρροής. Οι Γερμανοί φλέρταραν με τους Οθωμανούς για να αποκτήσουν δικαιώματα στη Μεσοποταμία. Και η Γαλλία διεκδικούσε μερίδιο από τον πλούτο της περιοχής.
Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εξασφάλισε επαρκή εφοδιασμό από εκεί και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν εξαρτώμενες από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια από τη Σοβιετική Ένωση, ενώ τα πράγματα έγιναν ακόμη δυσκολότερα όταν οι αμερικανικές εταιρείες άρχισαν να επενδύουν ολοένα και περισσότερο στη Σαουδική Αραβία.
Οι Δυτικοί Γερμανοί το σκέφτηκαν πρώτοι να εμβαθύνουν τη σχέση τους με τους Σοβιετικούς, αφού δεν υπήρχε καμία εγχώρια προμήθεια φυσικού αέριου, ένα καύσιμο που έμπαινε δυναμικά στην ενεργειακή πολιτική και είχαν στη διάθεσή τους οι Ολλανδοί και οι Νορβηγοί. Ο τότε καγκελάριος Βίλι Μπραντ δεσμεύτηκε να αγοράσει σοβιετικό αέριο χρησιμοποιώντας χαλύβδινους σωλήνες γερμανικής κατασκευής. Η εξάρτηση από τη Ρωσία άρχισε να γίνεται ελκυστική.
Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δημιούργησε νέα δεδομένα στο ενεργειακό Sudoku και η ενεργειακή θέση της Ευρώπης επιδεινώθηκε όταν ο Πούτιν αρνούνταν να δεχτεί την ανεξαρτησία των μέχρι πρότινος χωρών-δορυφόρων της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι διχάστηκαν. Ορισμένες χώρες έλεγαν ότι θα έπρεπε να αναζητήσουν περισσότερες προμήθειες από το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Οι Γερμανοί όμως υπερθεμάτιζαν υπέρ του φτηνότερου αερίου από τη Ρωσία παρασέρνοντας σε συνεργασία και άρα σε εξάρτηση και άλλες χώρες.
Και στη συνέχεια ήρθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο Πούτιν απαίτησε να παίζει μόνος του Sudoku χωρίς να ρωτήσει τη γνώμη κανενός. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να αναζητούν τρόπους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχουν πάλι τα ίδια διλήμματα που είχαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Να αυξήσουν τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ; Να αναζητήσουν περισσότερες προμήθειες από τη Μέση Ανατολή και δη από τη Σαουδική Αραβία; Να αρθούν οι κυρώσεις στο Ιράν για να ανοίξει ο δρόμος για συνεργασία με την Τεχεράνη;
Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να βρουν μια σωστή λύση. Αν όχι σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύντομα, πολύ σύντομα. Διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να μην ξέρουν όλοι να παίζουν Sudoku, ξέρουν όμως όλοι τι είναι το ντόμινο. Ξέρετε, αυτό που μια λάθος απόφαση μπορεί να παρασύρει όλο το παιχνίδι. Τους ηγέτες, τις χώρες, τους πολίτες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL