, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Το Κίεβο έλαβε μια πρώτη δόση 3 δισ. ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για το 2023

Η Ουκρανία έλαβε μα πρώτη δόση τριών δισεκ. ευρώ από ένα πακέτο 18 δισεκ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία έλαβε τα τρία πρώτα δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο μακροοικονομικό πρόγραμμα των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στήριξης της ουκρανικής οικονομίας, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Twitter.

Ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους 27 για τη σταθερή υποστήριξή τους στο Κίεβο, σχεδόν 11 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η ΕΕ είχε ψηφίσει υπέρ αυτής της νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν να παρέχουν 1,5 δισεκ. ευρώ κάθε μήνα στην Ουκρανία στη διάρκεια του 2023 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες. Η υποστήριξη παίρνει τη μορφή δανείων με μηδενικό επιτόκιο για 35 χρόνια, με μια δυνατότητα να ακυρωθεί το χρέος.

Η βοήθεια αυτή συνοδεύεται ωστόσο από ορισμένους όρους, τους οποίους έχουν θέσει οι Βρυξέλλες. Η ΕΕ χρειάζεται να είναι σίγουρη πως τα 18 δισεκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν σωστά από την Ουκρανία”, εξηγεί στον ουκρανικό ιστότοπο Eurointegration.com η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγκα Στεφανίτσινα, διευκρινίζοντας πως μεταξύ αυτών των όρων περιλαμβάνονται κυρίως θέματα που συνδέονται με “το κράτος δικαίου” και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα βοηθήσει να επιπλεύσει ο ουκρανικός εθνικός προϋπολογισμός, με τον Ζελένσκι να εκτιμά ότι χρειάζονται 45 δισεκ. δολάρια για το 2023. Σύμφωνα με το ουκρανικό κέντρο σκέψης Centre for Economic Strategy, το συνολικό ποσό της δυτικής βοήθειας (οικονομική, στρατιωτική, κ.λπ.) στην Ουκρανία μπορεί να φθάσει συνολικά τα 100 δισεκ. δολάρια το 2023, εκ των οποίων πάνω από 40 δισεκ. μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.