05:04, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Το μενού της ιστορικής συνάντησης στο Λβίβ

Στην Ουκρανία ταξιδεύει σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, «κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο γενικός γραμματέας θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ για να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ουκρανό ηγέτη», ενώ τόνισε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ταξιδέψει στην Οδησσό την Παρασκευή και στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Τουρκία.

Το «μενού» της συνάντησης αναμένεται να έχει κυρίαρχο θέμα τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, θα συζητηθούν η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και η προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί με φόντο την αναχώρηση των πρώτων πλοίων από τα ουκρανικά λιμάνιακαι τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης,καθώς και τις δηλώσεις ηγετών ανά τον κόσμο για τερματισμό του πολέμου.

Συνεργασία Μακρόν – Μόντι

Για να λάβει τέλος η σύρραξη στην Ουκρανία θα εργαστούν από κοινού Γαλλία και Ινδία, όπως δήλωσαν οι Εμανουέλ Μακρόν και ΝαρέντραΜόντι. Όπως δήλωσε η γαλλική Προεδρία, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά ανταλλάζοντας απόψεις για «τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και τις αποσταθεροποιητικές συνέπειές του για τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποδεχτεί τον περασμένο Μάιο στο Παρίσι τον Ινδό πρωθυπουργό, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνδράμουν στις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου. Ακόμη, συζήτησαν επίσης για τις προκλήσεις στον χώρο του Ινδο-Ειρηνικού και την κατάσταση στη Σρι Λάνκα. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Ινδία δεν είχε καταδικάσει ανοιχτά τη ρωσική εισβολή, τον Ιούνιο προσυπέγραψε διακήρυξη της G7 που δεσμευόταν υπέρ του «σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας άλλων κρατών».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL