, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Το σκάνδαλο της πολυτελούς Balenciaga για παιδική πορνογραφία!

Η ισπανική πολυτελής μάρκα μόδας Balenciaga βρίσκεται στο «χείλος της καταστροφής» αφού κοντεύει μάλιστα να γίνει cancelled γενικότερα, μετά την αποκρουστική φωτογράφισή της για την ανοιξιάτικη καμπάνια του 2023.

Αφορμή αποτέλεσε η τελευταία της συλλογή που έδειχνε δύο μικρά παιδιά να ποζάρουν με αρκουδάκια, φορώντας εξαρτήματα τύπου BDSM.

Αρκετές φωτογραφίες από την εκστρατεία έδειχναν επίσης τα δύο μικρά παιδιά να στέκονται σε κρεβάτια, ενώ μια φωτογραφία φέρεται να απεικονίζει δικαστικά έγγραφα από υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και παιδικής πορνογραφίας.

Καταναλωτές της πολυτελούς μάρκας εξοργισμένοι ζητάνε να καταργηθεί η μάρκα Balenciaga. Μερικοί μάλιστα, κάνουν βίντεο στο ΤικΤοκ κόβωντας παπούτσια της μάρκας πετώντας τα…στα σκουπίδια!

Η ίδια η εταιρία έπειτα από το σκάνδαλο που έγινε viral διέγραψε όλες τις δημοσιεύσεις της από τα social media, Instagram, και ανάρτησε σε story δύο κείμενα όπου ζητάει δημοσίως «συγγνώμη» για τη συγκεκριμένη φωτογράφιση.

Αναλυτικά στα κείμενα έγραψε:

«Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή μπορεί να έχει προκαλέσει η εκστρατεία των διακοπών μας. Οι τσάντες μας plash bears δεν θα έπρεπε να παρουσιάζονται με παιδιά σε αυτήν την καμπάνια. Καταργήσαμε αμέσως την καμπάνια από όλες τις πλατφόρμες».

Σε δεύτερο στόρι της έγραψε τα εξής:

«Ζητούμε συγγνώμη για την εμφάνιση ανησυχητικών εγγράφων στην καμπάνια μας. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το θέμα και λαμβάνουμε νομικές ενέργειες κατά των μερών που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του σετ και τη συμπερίληψη μη εγκεκριμένων αντικειμένων για τη φωτογράφιση της καμπάνιας μας την άνοιξη της 23ης. Καταδικάζουμε έντονα την κακοποίηση παιδιών σε οποιαδήποτε μορφή. Υποστηρίζουμε την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών».

Μία από τις μεγαλύτερες συνεργασίες της εταιρίας ήταν με την διάσημη γόνο των Καρντάσιανς, Κιμ Καρντάσιαν, η οποία παρέμενε σιωπηλή μόλις βγήκε το σκάνδαλο στην επιφάνεια. Ωστόσο, χθες «έσπασε τη σιωπή της» απαντώντας σε ένα tweet κάποιου που την έκανε tag και την κατηγορούσε γιατί δεν μιλάει.

Συγκεκριμένα στο tweet γράφτηκε:

«Πήρε 6 μέρες στην Κιμ Καρντάσιαν για να μην καταδικάσει την Balenciaga για παιδική πορνογραφία επειδή παρόλο που αισθάνεται αηδιασμένη και εξοργισμένη, τα λεφτά είναι λεφτά και μερικές φορές πρέπει να επιτρέψεις την παιδική πορνογραφία για να παίρνεις δωρεάν ρούχα και λεφτά», έγραψε ο Candace Owens, κατηγορώντας την διάσημη τηλεπερσόνα και ινσταγκράμερ.

Η απάντηση της Κιμ Καρντάσιαν ήταν η εξής:

«Ήμουν ήσυχη τις τελευταίες ημέρες, όχι επειδή δεν με αηδίασαν και δεν με εξόργισαν οι πρόσφατες καμπάνιες της Balenciaga, αλλά επειδή ήθελα μια ευκαιρία να μιλήσω στην ομάδα τους για να καταλάβω μόνημου πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό».

Επίσης, η διάσημη Καρντάσιαν, δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, δύο στόρι στα οποία δικαιολογεί την αποσιώπηση της. Αναλυτικά έγραψε:

«Ήμουν αρκετά τις τελευταίες μέρες, όχι επειδή δεν με αηδίασαν και δεν με εξοργίσαν οι πρόσφατες καμπάνιες της Balenciaga, αλλά επειδή ήθελα μια ευκαιρία να μιλήσω στην ομάδα τους για να καταλάβω μόνος μου πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, με έχουν συγκλονίσει οι ανησυχητικές εικόνες. Η ασφάλεια των παιδιών πρέπει να γίνεται με τον υψηλότερο σεβασμό και οποιεσδήποτε προσπάθειες εξομάλυνσης της παιδικής κακοποίησης οποιουδήποτε είδους δεν πρέπει να έχουν θέση στην κοινωνία μας – τελεία και παύλα.

Εκτιμώ την αφαίρεση των καμπανιών από την εταιρία Balenciaga και τη συγγνώμη της. Μιλώντας μαζί τους, πιστεύω ότι κατανοούν τη σοβαρότητα του θέματος και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί ποτέ».

Εν συνεχεία, έγραψε:

«Όσο για το μέλλον μου με την Balenciaga, αυτή τη στιγμή επανεξετάζω τη σχέση μου με την επώνυμη μάρκα, βασίζοντάς την στην προθυμία τους να αποδεχθούν την ευθύνη για κάτι που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ εξαρχής – και τις ενέργειες που περιμένω να δω να κάνουν για να προστατεύσουν τα παιδιά».

Τέλος, η επώνυμη μάρκα Balenciaga, πρόσφατα ανέβασε ακόμα ένα στόρι στο Instagram όπου αναφέρουν ότι δεν είχαν ποτέ τέτοια πρόθεση μέσα από την καινούρια τους καμπάνια, ότι καταδικάζουν την παιδική κακοποίηση και αναφέρουν τα αυστηρά μέτρα που θα αναλάβουν.

Συγκεκριμένα, στο στόρι αναφέρουν:

«Θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε τις διαμάχες σχετικά με τις πρόσφατες διαφημιστικές μας καμπάνιες. Καταδικάζουμε έντονα την κακοποίηση παιδιών. Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να το συμπεριλάβουμε στην αφήγησή μας. Οι δύο ξεχωριστές εν λόγω διαφημιστικές καμπάνιες αντικατοπτρίζουν μια σειρά από σοβαρά λάθη για τα οποία η Balenciaga αναλαμβάνει την ευθύνη.

Η πρώτη καμπάνια, η καμπάνια συλλογής δώρων, περιλάμβανε παιδιά με βελούδινες τσάντες αρκούδας ντυμένες με ρούχα που μερικοί έχουν χαρακτηρίσει ότι ήταν εμπνευσμένα από το BDSM. Οι βελούδινες τσάντες αρκούδας και η συλλογή δώρων δεν θα έπρεπε να παρουσιάζονται με παιδιά. Αυτή ήταν μια λάθος επιλογή του Balenciaga. Σε συνδυασμό με την αποτυχία μας στην αξιολόγηση και την επικύρωση εικόνων. Την ευθύνη για αυτό φέρει μόνο ο οίκος Balenciaga.

Η δεύτερη, ξεχωριστή καμπάνια για την άνοιξη του 2023, η οποία είχε σκοπό να αναπαράγει ένα περιβάλλον επιχειρηματικού γραφείου, περιελάμβανε μια φωτογραφία με μια σελίδα στο φόντο από απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου «Ηνωμένες Πολιτείες V. Williams» του 2008, η οποία επιβεβαιώνει ότι είναι παράνομη και δεν προστατεύεται από την ελευθερία του λόγου της προώθησης παιδικής πορνογραφίας. Όλα τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη φωτογράφιση παρέχονται από τρίτους που επιβεβαίωσαν γραπτώς ότι αυτά τα χαρτιά ήταν πλαστά έγγραφα γραφείου. Αποδείχτηκε ότι ήταν πραγματικά νομικά έγγραφα που πιθανότατα προέρχονταν από τα γυρίσματα ενός τηλεοπτικού δράματος. Η συμπερίληψη αυτών των μη εγκεκριμένων εγγράφων ήταν αποτέλεσμα αλόγιστης αμέλειας για την οποία η Balenciaga υπέβαλε καταγγελία. Αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για την έλλειψη επίβλεψης και ελέγχου των εγγράφων στο παρασκήνιο και θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τα πράγματα διαφορετικά.

Ενώ οι εσωτερικές και εξωτερικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, λαμβάνουμε τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Αναθεωρούμε την οργάνωση και τους συλλογικούς τρόπους εργασίας μας
  • Ενισχύουμε τις δομές γύρω από τις δημιουργικές μας διαδικασίες και τα βήματα επικύρωσης Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα νέα στοιχεία ελέγχου σηματοδοτούν μία περιστροφή και θα αποτρέψουν αυτό να συμβεί ξανά
  • Θέτουμε τις βάσεις με οργανισμούς που ειδικεύονται στην προστασία των παιδιών και στοχεύουν στον τερματισμό της παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης

Θέλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας και να εντοπίσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεισφέρουμε.

Η Balenciaga επαναλαμβάνει την ειλικρινή της συγγνώμη για την προσβολή που προκαλέσαμε και ζητά συγγνώμη από ταλέντο και συνεργάτες».