Το σκάνδαλο Uber «καίει» Μακρόν και βαρόνους των ΜΜΕ
Στο επίκεντρο τεράστιου σκανδάλου βρίσκεται η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία Uber, καθώς εμπιστευτικά έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι έκανε σκληρό λόμπινγκ σε πολιτικούς ηγέτες, ολιγάρχες και βαρόνους των ΜΜΕ για να κυριαρχήσει με κάθε αθέμιτο μέσο στην παγκόσμια αγορά των ταξί.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι λομπίστες της Uber προσέγγισαν τον Τζο Μπάιντεν, όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την εποχή που ήταν δήμαρχος Αμβούργου.
Το σκάνδαλο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Γαλλία, με την αριστερή αντιπολίτευση να μιλάει για «λεηλασία της χώρας», καταγγέλλοντας ότι ο Μακρόν ήταν «μπλεγμένος μέχρι τον λαιμό» όταν ήταν υπουργός Οικονομίας (2014-16), έχοντας πληθώρα επαφών με τους λομπίστες της Uber.
Βασιζόμενη σε μαρτυρίες διάφορων προσώπων και σε ντοκουμέντα, συμπεριλαμβανομένων πολλών SMS που είχαν ανταλλαχθεί εκείνη την περίοδο, η γαλλική εφημερίδα «LeMonde» συμπέρανε ότιείχε συναφθεί «μυστική συμφωνία» ανάμεσα στην Uberκαι τον Μακρόν.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για συναντήσεις στο γραφείο τού τότε υπουργού και για πολλές συζητήσεις (σε κατ’ ιδίαν ραντεβού, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων ή μέσω SMS) ανάμεσα στην Uber και τον Μακρόν ή συμβούλους του, προκειμένου να τη βοηθήσουν να εδραιώσει τη θέση της στη Γαλλία, ακόμα και με την υπόδειξη να στέλνει η εταιρεία έτοιμες τροπολογίες, «με το κλειδί στο χέρι», σε βουλευτές.
Το μέγαρο των Ηλυσίων απάντησε χθες λέγοντας ότι ο Μακρόν «φυσικά και είχε επαφές με την Uber και άλλες εταιρείες, οι οποίες εμπλέκονταν σε βαθιές αλλαγές σε τομείς των υπηρεσιών που συνέβησαν τα χρόνια που αναφέρονται», τις οποίες «διευκόλυνε αίροντας διοικητικά και ρυθμιστικά εμπόδια».
Στα αρχεία που διέρρευσαν, και αποκάλυψε πρώτη η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», περιλαμβάνονται 83.000 email και χιλιάδες άλλα έγγραφα που αφορούν εσωτερικές συνομιλίες. «Όλα υποδηλώνουν ότι τα στελέχη της Uber δεν έτρεφαν αυταπάτες για το γεγονός ότι παραβιάζονταν νόμοι εκ μέρους της εταιρείας, με ένα στέλεχος να αστειεύεται ότι έγιναν “πειρατές” και ένα άλλο να παραδέχεται: “Είμαστε παράνομοι”», γράφει ο «Guardian».
Η Uber, που προσφέρει online ιδιωτικές υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων σε πολλές πόλεις παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι «η συμπεριφορά της στο παρελθόν δεν ήταν ευθυγραμμισμένη με τις σημερινές αξίες της».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL