19:02, Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Το θρίλερ της επισιτιστικής κρίσης και ο διαμεσολαβητής Ερντογάν

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα σιτηρά, καθώς πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία.

Και την ώρα που όλος ο πλανήτης απειλείται από την επισιτιστική κρίση, η οποία θα προστεθεί στην ενεργειακή που βιώνει ήδη η Ευρώπη, με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες για κράτη και εκατομμύρια πολίτες, ο «σουλτάνος» συνεχίζει τα αλισβερίσια του, με τις ρωσικές πλάτες.

Χθες, ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μαριούπολης έπειτα από συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. «Μερικές ώρες μόνο μετά το τέλος της μακράς συνεδρίασης, το τουρκικό φορτηγό (Azov Concord), που περίμενε εδώ και μέρες, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι», συνέχισε η ανακοίνωση. Ήταν το πρώτο ξένο πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι της Μαριούπολης, και αυτό έφερε τουρκική σημαία…

Είναι η λογική συνέχεια του θέματος που είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Politcal»: αυτή η εκνευριστική και παρασκηνιακή τακτική που ακολουθούν οι Τούρκοι, οι οποίοι παρά τη συνεχή παραβατικότητά τους, τις στρατιωτικές εκκαθαρίσεις εκτός συνόρων, την παράνομη κατοχή κυπριακού εδάφους, την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαιώματος στο κράτος του Ερντογάν, καταφέρνουν να παίζουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη μεταφορά σιτηρών στην ΕΕ με το αζημίωτο. Όπως καταφέρνουν να είναι αντικείμενο… χαδιών και γλυκόλογων από τον γραμματέα του ΝΑΤΟ, ανοχής από την ΕΕ και την Ουάσιγκτον.

Στο κομμάτι των σιτηρών που «καίει» τους πάντες, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται τετραμερής συνάντηση, με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία για να οργανωθεί η μεταφορά τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία.

Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για συμφωνία, ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές της Ουκρανίας διά θαλάσσης, με αντάλλαγμα, όμως, τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Από την πλευρά της η Μόσχα αποποιείται κάθε ευθύνη για την επισιτιστική κρίση, πετώντας το… μπαλάκι στη Δύση για τις ελλείψεις σιτηρών εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε στο Κρεμλίνο. Όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ, οι αναπτυσσόμενες χώρες απειλούνται με μεγάλων διαστάσεων λιμό, καθώς ήδη δυσκολεύονται να θρέψουν τους πληθυσμούς τους. Και έχεις τον Ερντογάν που προσπαθεί να βγάλει κέρδος από αυτήν τη λαίλαπα για τον πλανήτη…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL