Τουρκία: Ανακαλύφθηκαν ερείπεια βυζαντινής εκκλησίας
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας του 5ου αιώνα κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στην περιοχή Χαρράν, στη Σανλιούρφα (ή Έδεσσα), στη νοτιοανατολική Τουρκία, μια περιοχή με μακρά ιστορία κατοίκησης και μέρος του Δοκιμαστικού Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.
Ο Μεχμέτ Ονάλ, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χαρράν και διευθυντής των ανασκαφών, δήλωσε στο Anadolu ότι οι ανασκαφές αποκαλύπτουν τις αρχαίες ομορφιές του Χαρράν και οι ομάδες του επικεντρώνονται τώρα στη δομή της εκκλησίας.
Η εκκλησία είναι εντυπωσιακή για το μέγεθός της. «Έχουμε ανακαλύψει ένα μέρος της εκκλησίας, η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο βόρειο κλίτος και έχουμε αποκαλύψει τη μεγαλύτερη επιφάνεια», εξήγησε ο Ονάλ. Η εκκλησία θεωρείται σημαντική για την εποχή της, καθώς είναι σχεδόν όσο μεγάλος ένας καθεδρικός ναός και η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Τουρκία, με μήκος πάνω από 70 μέτρα (230 πόδια).
Η εκκλησία ανήκει στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο, την οποία ο Ονάλ περιγράφει ως «περίοδο της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας». Σύμφωνα με τον Ονάλ, οι εκκλησίες της εποχής συνήθως είχαν δάπεδα με ψηφιδωτά, και αναμένονται ανάλογα χαρακτηριστικά και για αυτή την εκκλησία.
Ο Ονάλ σημείωσε ότι η εκκλησία υπήρξε θύμα λεηλασιών και καταστροφών από τις επιδρομές των Μογγόλων τον 13ο αιώνα και υπήρξε επίσης ζημιά από φυσικά φαινόμενα. «Η εκκλησία κάηκε και καταστράφηκε από τους Μογγόλους και αργότερα υπήρξε σεισμός», πρόσθεσε. «Ο τοίχος του βόρειου σηκού έχει γείρει εντελώς πλάγια, δείχνοντας τα σημάδια του σεισμού».
Πηγή: lifo