Τουρκία: Η ανεκπλήρωτη ευρωπαϊκή φιλοδοξία του κεντροασιατικού «αστυνομικού» κράτους
Παρά τους ευσεβείς πόθους της γείτονος χώρας να αποκτήσει τον πολυπόθητο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με την είσοδό της στην ΕΕ και συνακόλουθα στους δημοκρατικούς θεσμούς που την περιβάλλουν, παρατηρούμε αναφανδόν καθημερινά τη με γεωμετρική πρόοδο απομάκρυνσή της από τον ευρωπαϊκό χώρο του κράτους δικαίου.
Της ΝΑΤΙΑΣ Β. ΓΩΓΟΛΟΥ*
Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ασφυκτιούν υπό τον μανδύα των χαρακτηριστικών μιας κεντροασιατικής ντεμοκρατούρας με ισλαμικά στοιχεία και είναι γεγονός πως φέρει όλα τα γνωρίσματα ενός γνήσιου «αστυνομικού» κράτους που φροντίζει να ελέγχει τις ζωές των πολιτών της στενά και χειριστικά.
Πέραν των καθημερινών πλέον και γραφικών, ρητορικών της παραληρημάτων με μετατροπή ιστορικών γεγονότων σε εφαλτήρια εθνικιστικών πυροτεχνημάτων, δίδοντας προεξάρχουσα σημασία στη σημαιολαγνεία και στα εθνικιστικά σύμβολα, δεν διστάζει να φιμώσει απόψεις και δράσεις για να μείνει ανέπαφη η οραματιζόμενη «σουλτανική» επικυριαρχία.
Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αλλά και τα διεθνή fora δυστυχώς για μία ακόμη φορά κοιτούν σχεδόν μουδιασμένα τις ιμπεριαλιστικά ρητορικές προκλήσεις της γείτονος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας επερχόμενης ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης άνευ προηγουμένου που κρέμεται πλέον ως ορατή απειλή ενός παγκόσμιου ντόμινο.
Φωτεινή εξαίρεση, η καθαρή δήλωση του κ. Μενέντεζ, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία, η οποία όπως ανέφερε αποτελεί μόνιμη απειλή για τη Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ κάτι σημαντικό, καθώς φαίνεται ότι η Τουρκία θα βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε δυσχερή θέση -αν κρίνουμε από τις διατυπωθείσες θέσεις του κ. Μενέντεζ, καθώς όλα δείχνουν πως θα παραμείνει στη θέση του, μιας και οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία εις βάρος των Ρεπουμπλικανών, κάτι που δεν φαίνεται να λαμβάνει χώρα και στη Βουλή.
Τραγική ειρωνεία σε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι ο Μεχμέτ Οζ, ο οποίος θεωρείται φίλα προσκείμενος στον Ερντογάν με ό,τι συνεπάγεται αυτό, κατέρχεται ως υποψήφιος γερουσιαστής με τους Ρεπουμπλικανούς στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, με καλές προοπτικές να μην μπορέσει να καταλάβει τη θέση που ενδεχομένως επιθυμεί.
Η ουκ ολίγες φορές σύλληψη προσώπων που εκφέρουν την άποψή τους ή η στοχοποίησή τους αποτελούν ένα ίδιον πλέον της ιδιοσυγκρασίας της γείτονος χώρας, το οποίο προφανώς εργαλειοποιείται για να εκμηδενίσει τις κυβερνητικές απειλές αλλά και για να παραδειγματίσει αντιφρονούντες.
Η νομοθετική ενίσχυση του ρόλου των δυνάμεων ασφαλείας που έχει καταγραφεί μέσα από νομοσχέδια-μεταρρυθμίσεις εσωτερικής ασφαλείας με προσχήματα κινδύνων επιβεβαιώνει τον πλήρη έλεγχο του εσωτερικού του κράτους της, προκειμένου να χαράζει και να υλοποιεί ανενόχλητη και απερίσπαστη τη διαχρονική στρατηγική εθνική πολιτική της.
Δεν επαναπαύεται και δεν ηρεμεί, έχει μάθει να διεκδικεί διαρκώς εις βάρος της ευρωπαϊκής και γιατί όχι και της διεθνούς εκσυγχρονιστικής «ραστώνης», η οποία βρίθει γεωπολιτικών αυταπατών απέναντι στον κατακτητικό της προσανατολισμό.
Χρέος μας, πρώτιστο, η καλλιέργεια εθνικής συνείδησης, υγιούς φιλοπατρίας, δημοκρατικού πατριωτικού φρονήματος, ώστε να μη γινόμαστε κοινωνοί της εσκεμμένης πλάνης που προωθείται ότι έχουμε περάσει σε έναν νέο κόσμο χωρίς σύνορα, εθνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ταυτότητες.
* Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, PhD(c), MSc, υπ. διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου, MSc Πολιτικής Δικονομίας Νομικής Παν/μίου Αθηνών, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια υπουργείου Δικαιοσύνης
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL