21:51, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Τουρκία: Ο πληθωρισμός πλησιάζει στο 80%

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας αυξήθηκε σχεδόν στο 80% τον περασμένο μήνα το υψηλότερο των τελευταίων 24 ετών, καθώς οι αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισαν να αυξάνουν το κόστος ζωής.

Η αύξηση των ετήσιων τιμών αυξήθηκε από 73,5% τον Μάιο σε 78,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σήμαιναν ότι ο πραγματικός ρυθμός πληθωρισμού ήταν σχεδόν διπλάσιος από τον επίσημο αριθμό.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, προσπάθησε να αποτρέψει την κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές καταναλωτή θα αρχίσουν να πέφτουν μέχρι το τέλος του έτους.

«Υπόσχομαι σε εσάς και στον πρόεδρο, θα δούμε πτώση του πληθωρισμού από τον Δεκέμβριο», είπε ο Νεμπάτι.

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε έξι μήνες, αυξάνοντας τους μισθούς κατά 30%. Η αύξηση αυτή ανέβασε τον μηνιαίο μισθό στο 40% περίπου του εργατικού δυναμικού από 254 σε 328 δολάρια .

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι ο πληθωρισμός. «Δεν έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού. Έχουμε πρόβλημα κόστους ζωής», είπε τον περασμένο μήνα.

Οικονομολόγοι είπαν ότι τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας συγκάλυπταν μια πιο ανησυχητική τάση ανόδου των τιμών που δεν είχαν δείξει σημάδια υποχώρησης.

Μια μηνιαία έκθεση από την ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων ENAG της Τουρκίας έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 175% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η ENAG είπε ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 71,4% από την αρχή του 2022.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας έφτασε σε ετήσιο ποσοστό 94%.

«Κανείς δεν πιστεύει πλέον επίσημα τουρκικά δεδομένα», δήλωσε ο Τίμοθι Ας οικονομολόγος στην BlueBay Asset Management. «Δεν υπάρχει καμία προσδοκία για μια αξιόπιστη πολιτική απάντηση», πρόσθεσε.

Η αυξανόμενη διαμάχη για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων της Τουρκίας αναμένεται να είναι ένα δύσκολο πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση του Ερντογάν ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως οι πιο σκληρές της διακυβέρνησής του δύο δεκαετιών.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κρατική στατιστική υπηρεσία για «ψέματα», προτρέποντάς την σε ένα tweet «να σταματήσει να διαπράττει εγκλήματα προς όφελος του Προέδρου Ερντογάν».

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο δημοσκοπήσεων Metropol την Παρασκευή έδειξε ότι το 69% των ερωτηθέντων πίστευε το ανεπίσημο ποσοστό ENAG και μόλις το 24% αυτό που ανέφερε η κυβέρνηση.