Τουρκία: Τώρα αρχίζει ο «Γολγοθάς» για εκατομμύρια αστέγους
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης επιζώντων μετά την αλληλουχία των φονικών σεισμών 7,8 και 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία.
Ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 4.500 νεκροί στη Συρία, οι οποίοι μαζί με τις 31.643 που έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, φέρνουν μέχρι στιγμής τον επίσημο αριθμό σε περισσότερους από 36.100. Η διαδικασία διάσωσης από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία έρχεται στο τέλος της, αλλά ένας νέος Γολγοθάς βρίσκεται μπροστά στους επιζώντες. Διότι οι συνέπειες της καταστροφής αγγίζουν τώρα εκατομμύρια ανθρώπους.
Εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι κοιμούνται στον δρόμο σε θερμοκρασίες που πέφτουν συχνά κάτω από το μηδέν. Άνθρωποι που βγήκαν ζωντανοί κοιμούνται σε αυτοσχέδιες τέντες και αυτοκίνητα και «δεν έχουν να πάνε πουθενά», όπως μετέδωσε ανταποκριτής του βρετανικού Μέσου.
Υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη για άμεση μετάβαση τώρα στην παροχή στέγης, τροφής, σχολικής και ψυχοκοινωνικής περίθαλψης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Χαλέπι στη Βόρεια Συρία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα προσφέρουν βοήθεια, η οποία θα μεταφέρεται από τις κυβερνητικές περιοχές της Συρίας στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες, που είναι επίσης καταστραμμένες από τον φονικό σεισμό.
Τρόμος για εξάπλωση χολέρας
Επίσης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το μέγεθος του σεισμού, η έκταση των σεισμόπληκτων περιοχών, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και οι ζημιές στις δομές υγείας δημιουργούν εκεί τον πιο επικίνδυνο συνδυασμό για την εξάπλωση μολυσματικών νόσων, όπως η χολέρα. Το 1999, μετά τον σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών Ρίχτερ στο Ιζμίτ της Τουρκίας, καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, αυξημένη συχνότητα ηπατίτιδας Α και Ε σε παιδιά σε καταυλισμούς, δερματικών λοιμώξεων γενικά σε σεισμόπληκτους, ενώ περιστατικά λοιμώξεων με συμπτώματα από το γαστρεντερικό εντοπίζονταν σε παιδιά που διαβιούσαν σε καταυλισμούς χρόνια μετά τον σεισμό.
Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αρκετά στριμωγμένος και δεν φαίνεται να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να επουλώσει γρήγορα τις πληγές των καταστροφών με ορατό τον κίνδυνο απώλειας του ελέγχου, παρά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις δέκα επαρχίες. Βέβαια, πλήττεται η εικόνα του κραταιού ηγέτη μιας ισχυρής χώρας που δήθεν τα καταφέρνει μόνη της και υψώνει το ανάστημά της. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή τον απασχολεί πώς θα ανατρέψει την αρνητική εικόνα του στο εσωτερικό και προς τούτο οφείλει να αναθεωρήσει, έστω και προσωρινά, τακτικές και στρατηγικές πτυχές της εξωτερικής του πολιτικής.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Άγκυρα στράφηκε κατά εργολάβων και κατασκευαστών που ερευνώνται για κακοτεχνίες και απάτες. Οι τουρκικές Αρχές δεσμεύτηκαν να διενεργήσουν εις βάθος έρευνα εναντίον κάθε προσώπου για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι φέρει ευθύνη για την κατάρρευση ετοιμόρροπων κτιρίων. Ήδη ξεκίνησαν και οι πρώτες συλλήψεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL