19:19, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Τουρκικά ΜΜΕ χαιρετίζουν τη συμφωνία «νίκης» του Ερντογάν

Τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ επαίνεσαν τη συμφωνία να επιτραπεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως θρίαμβο για τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας την Τετάρτη ότι απέσπασε συγκεκριμένα κέρδη από τη Δύση στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας.

Η συμφωνία, η οποία αιφνιδίασε πολλούς, άρει το βέτο της Άγκυρας σχετικά με τις προσφορές ένταξης των σκανδιναβικών κρατών. Τερμάτισε μια διαμάχη εβδομάδων που δοκίμασε την ενότητα της αμυντικής συμμαχίας ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα στη Μαδρίτη.

“Η νίκη του Προέδρου Ερντογάν στη Μαδρίτη”, ανέφερε ένας τίτλος της εφημερίδας Sabah, πάνω από μια φωτογραφία του να στέκεται δίπλα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο κέντρο μιας ομαδικής φωτογραφίας μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Η αποφασιστικότητα και το ηγετικό όραμα του Ερντογάν κέρδισαν την αποδοχή για όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε η εφημερίδα.

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες απηχούσαν ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε από το γραφείο του Ερντογάν πριν από τη δημοσιοποίηση του μνημονίου στη Μαδρίτη. Ο πολύ μικρότερος αριθμός ανεξάρτητων και αντικυβερνητικών μέσων ενημέρωσης έδωσε ελάχιστη κάλυψη ή σχόλιο για τη συμφωνία.

Η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος IYI, είπε ότι η συμφωνία είναι απαράδεκτη και ότι η Άγκυρα δεν θα είχε «χαρτί του ΝΑΤΟ» να παίξει εάν ο τριμερής μηχανισμός δεν λειτουργούσε.

«Αυτή η υπογραφή που έδωσε η κυβέρνηση χωρίς συγκεκριμένες εξελίξεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι δυστυχώς ένας συμβιβασμός που δεν συνάδει με το συμφέρον της χώρας μας», είπε στους βουλευτές του κόμματός της στο κοινοβούλιο.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aksam απαρίθμησε τα στοιχεία της συμφωνίας σημειώνοντας ότι θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης που επιδιώκει η Άγκυρα. «Εννέα εγγυήσεις για την Τουρκία», ανέφερε.

Πηγή: Reuters