Η αγωνία της Άγκυρας να «πείσει» για τις προβοκάτσιες που επιχειρεί να στήσει στο Αιγαίο με τις υποτιθέμενες παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών είναι τόσο μεγάλη, που έντυσαν τον Χουλουσί Ακάρ πιλότο, σε ένα νέο επικοινωνιακό σόου στο Αιγαίο.
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
Φιέστα Ακάρ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας φόρεσε τη στολή του ιπταμένου και έκατσε στο πίσω κάθισμα ενός διθέσιου F-16 της 113 Μοίρας και στη συνέχεια πέταξε κατά μήκος των τουρκικών παραλίων, χωρίς βεβαίως να πλησιάσει στα όρια του FIR της Αθήνας. Φυσικά, είχε πάνω του διαρκώς στραμμένους φωτογραφικούς και τηλεοπτικούς φακούς, οι οποίοι κατέγραφαν κάθε κίνησή του. Ο ίδιος ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφίες και βίντεο με τη λεζάντα «Κάπου στο Βόρειο Αιγαίο».
Μάλιστα, πριν ακόμη προσγειωθεί, τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης έγραφαν «διθυράμβους», τονίζοντας το γεγονός ότι «ενώ η ένταση με την Ελλάδα συνεχίζεται, ο ΧουλουσίΑκάρ πέταξε με F-16 στο Αιγαίο». Θα σκεφτεί κανείς ότι, εκτός από την προώθηση της τουρκικής προπαγάνδας, το «σόου» που έστησε ο Ακάρ στόχευε και στην ανάδειξή του σε «ήρωα», αφού είναι γνωστό ότι ο υπουργός Άμυνας προαλείφεται για τη θέση του Ερντογάν, σε περίπτωση που εκείνος χάσει τις επερχόμενες εκλογές.
Εμμένει στις προκλήσεις
Ο ΧουλουσίΑκάρ έφτασε στη διοίκηση της 113 Μοίρας συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις ανυπόστατες κατηγορίες του εναντίον της Ελλάδας. «Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δει τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας που δεν συνάδουν με τη φιλία ή το συμμαχικό πνεύμα», είπε και εξαπέλυσε νέες απειλές, προειδοποιώντας τους Έλληνες «να μη μπουν ξανά σε μπελάδες, να μην υποστούν ξανά μεγάλο πλήγμα, να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες που θα τους οδηγήσουν σε μεγάλη απογοήτευση και να διδαχθούν από την ιστορία».
Παραλήρημα Ερντογάν
Στην ένταση πλειοδότησε και ο ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν, ο οποίος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τη διορθωτική κίνηση του νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, που μετά το αυστηρό διάβημα της Αθήνας κατέβασε την επίμαχη ανάρτηση με τα «συγχαρητήρια» για την τουρκική νίκη το 1922. «Η αρνητική άποψη της Αθήνας και η παρουσία της στο ΝΑΤΟ δεν μπορούν να αποδυναμώσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συμμαχία. Διότι κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία. Άλλωστε, η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία εντός του ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
Απαντά η Αθήνα
«Θα επαναλάβουμε ακόμη μία φορά ότι με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο απαντάμε στις όποιες λειτουργικές ακρότητες της Τουρκίας, οι οποίες, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα αλλάξουμε την υπεύθυνη στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησήτου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε την Αθήνα με αφορμή τη δωρεά του VIP αεροσκάφους EmbraerEMB-135 από την ελληνική κυβέρνηση.
Μήνυμα της Ουάσιγκτον
Ταφόπλακα στους τουρκικούς ισχυρισμούς, πάντως, βάζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τους Αμερικανούς να απορρίπτουν τα fakenews της Άγκυρας. «Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και ξεκαθαρίζει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυρώσεων εναντίον της Ελλάδας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL


