, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Βλαντίμιρ, χάνουμε

Μετά την ταπεινωτική απόσυρση του ρωσικού στρατού από τη Χερσώνα πληθαίνουν οι φωνές όσων στηρίζουν σθεναρά τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά φοβούνται για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακόμη και ένθερμοι προπαγανδιστές του προέδρου της Ρωσίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί «ετοιμάζονται να καταλάβουν την Κριμαία μας και εμείς κάνουμε το μόνο πράγμα που μπορούμε, απλώς βομβαρδίζουμε».

Κορυφαίοι Ρώσοι προπαγανδιστές εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα φόβους για το ενδεχόμενο η Μόσχα να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και Ρώσοι να δικαστούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Η «πουτινικότερη του Πούτιν» Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικού καναλιού RussiaToday,που απαγορεύτηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για προπαγάνδα, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι η καταστροφή των ουκρανικών υποδομών είναι το «μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε» εν μέσω σημαντικών απωλειών του ρωσικού στρατού στα πεδία των μαχών.

Με την ανακατάληψη εδαφών στη Χερσώνα, στα δυτικά του Δνειπέρου, περίπου 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης περνούν ξανά στα χέρια της Ουκρανίας, ενώ το πυροβολικό της βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Κριμαία, χερσόνησο στρατηγικής σημασίας και έδρα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα,την οποία προσάρτησε παράνομα η Ρωσία το 2014.

«Μόνο στάχτες»

«Ετοιμάζονται να καταλάβουν την Κριμαία μας και εμείς κάνουμε το μόνο πράγμα που μπορούμε, βομβαρδίζουμε τις (σ.σ.: ουκρανικές) υποδομές κάθε μέρα. Ένας Θεός ξέρει ότι δεν το θέλαμε αυτό», είπε η Σιμονιάν απευθυνόμενη στον παρουσιαστή της βραδινής πολιτικής εκπομπής Βλαντίμιρ Σολοβιέφ, έναν άλλο διαβόητο προπαγανδιστή του Πούτιν.Εκείνος απάντησε λέγοντας ότι σε περίπτωση ήττας «δεν θα υπάρξει Χάγη…δεν θα υπάρχει τίποτα στον κόσμο, μόνο στάχτες», αναφερόμενος στις απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και των συμμάχων της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε χθες τον Πούτιν λέγοντας ότι προσπαθεί να διχάσει τον δυτικό συνασπισμό και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία,ενώ παγώνει και καταδικάζει στην πείνα τους αμάχους και αυξάνει το κόστος της ενέργειας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο.

«Η στήριξη του ΝΑΤΟ και της Δύσης στην Ουκρανία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί και για όσο διάστημα χρειαστεί», τόνισε ο Μπλίνκεν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL