, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βόρεια Κορέα: Ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από Covid- Πολλά περιστατικά με «πυρετό από άγνωστη αιτία»

Μία μέρα μετά την επίσημη παραδοχή για το πρώτο ξέσπασμα του κορωνοϊού, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έξι άνθρωποι με πυρετό έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά πως ήταν θετικός στον Covid-19. Παράλληλα, η χώρα ανακοίκωσε ότι από τον Απρίλιο 350.000 άτομα έχουν λάβει θεραπεία για μια «εμπύρετη ασθένεια».

Επίσης, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι 18.000 άνθρωποι εντοπίστηκαν την Πέμπτη ότι είχαν «πυρετό του οποίου η αιτία δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί» και 187.800 βρίσκονταν σε καραντίνα. «Ένας πυρετός του οποίου η αιτία δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί εξαπλώθηκε εκρηκτικά σε όλη τη χώρα από τα τέλη Απριλίου και περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι εμφάνισαν πυρετό σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε το KCNA.

Να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι η μία από τις δύο χώρες στον κόσμο που δεν έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα εμβολιασμού.

Την Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες του Κιμ Γιονγκ Ουν φορώντας μάσκα καθώς προήδρευσε σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, κατά την οποία διέταξε «όλες οι πόλεις και οι κομητείες σε όλη τη χώρα να μπουν σε καθεστώς πλήρους lockdown» προκειμένου να «μπλοκάρει πλήρως η μετάδοση του κακόβουλου ιού».

Ο Κιμ πρόσθεσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο αρχηγείο πρόληψης επιδημιών έκτακτης ανάγκης της Βόρειας Κορέας: «Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού επιβάλλοντας ενεργά lockdown σε περιοχές, απομονώνοντας και θεραπεύοντας τα άτομα με πυρετό με υπεύθυνο τρόπο».

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της χώρας στους Financial Times, ο Βορειοκορεάτης αποστάτης και πρώην γιατρός που τώρα είναι καθηγητής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κορέας, Τσόι Γιουνγκ Χουν, είπε ότι η απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να ανακοινώσει τα κρούσματα είχε σκοπό «να αποδείξει ότι οι προηγούμενες ανακοινώσεις τους ότι δεν είχαν κρούσματα Covid ήταν όλες αληθινές και να διαψεύσει την κριτική της διεθνούς κοινότητας απέναντί ​​τους».

«Δεδομένων όσων είδαμε στο Χονγκ Κονγκ νωρίτερα φέτος, καθώς και όσων γνωρίζουμε για την κακή αναπνευστική υγεία και τον υποσιτισμό ενός σημαντικού ποσοστού του λαού της Βόρειας Κορέας, για να μην πούμε τίποτα για την τρομερή υποδομή δημόσιας υγείας της χώρας, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν καταστροφικό», σχολίασε από την πλευρά του ο Κρίστοφερ Γκριν, ανώτερος σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης International Crisis Group, με τον ίδιο να προσθέτει ότι οι συνέπεις θα μπορούσαν να μετριαστούν από το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Βόρειας Κορέας είναι σχετικά νέος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.