, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ξεκίνησε η εποχή αναπαραγωγής των αργυροπελεκάνων

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, αργυροπελεκάνοι άρχισαν να φτιάχνουν φωλιές στον Δρυμό Περσίνα, σηματοδοτώντας την επιτυχή έναρξη της εποχής αναπαραγωγής του είδους στη Βουλγαρία. Μια ομάδα του Περσίνα και της Βουλγαρικής Εταιρείας προστασίας Πτηνών (BSPB) μέτρησε περίπου 50 ενήλικα πτηνά που προετοίμαζαν τις φωλιές τους εκεί στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε η BSPB.

Στην προστατευόμενη περιοχή Καλίμοκ-Μπράσλεν υπήρχαν 32 ζευγάρια πουλιών στην παλαιά, τεχνητή πλατφόρμα φωλιάσματος ενώ άλλοι 40 αργυροπελεκάνοι θεάθηκαν στη νέα πλατφόρμα που κατασκευάστηκε από την BSPB τον Δεκέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν ότι αναμένεται νέο ρεκόρ αναπαραγωγής για το είδος στο Καλίμοκ-Μπράσλεν, όπου πέρσι 30 ζευγάρια μεγάλωσαν επιτυχώς 30 νεοσσούς.

Η εποχή αναπαραγωγής ξεκίνησε επιτυχώς και στη Λίμνη Σρεμπάρνα, όπου τον Ιανουάριο καταμετρήθηκαν περίπου 50 ενήλικοι αργυροπελεκάνοι.

Το 2022 ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) στα Βαλκάνια μειώθηκε κατά περίπου 40% μέσα σε λίγους μήνες λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας της γρίπης των πτηνών που προκαλείται από ένα εξαιρετικά παθογόνο στέλεχος. Κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, υπενθύμισε ο Σβίλεν Τσεσμετζίεφ της BSPB.

Οι πελεκάνοι που φωλιάζουν στη Βουλγαρία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του είδους, το οποίο χαρακτηρίζεται από το Κόκκινο Βιβλίο της Βουλγαρίας ως εξαιρετικά απειλούμενο και από τον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ως σχεδόν απειλούμενο. Στο πλαίσιο των προσπαθειών προστασίας του είδους, στα μέσα Φεβρουαρίου μια ομάδα της BSPB τοποθέτησε δακτυλίους και δορυφορικούς αναμεταδότες σε δύο αργυροπελεκάνους στην περιοχή της Λίμνης Μπουργκάς. Έτσι θα μπορούν οι επιστήμονες να παρακολουθούν τις μετακινήσεις των πουλιών και να προσδιορίζουν πού αναζητούν τροφή και πού φωλιάζουν αλλά και να μάθουν περισσότερα για τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

Τα δεδομένα της δορυφορικής τηλεμετρίας θα αναρτηθούν σύντομα στον ιστότοπο www.life-pelicans.com επιτρέποντας την παρακολούθηση των δύο πουλιών σε πραγματικό χρόνο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.