, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Υπόθεση Μπελέρη: Ο πατέρας μου είναι αποφασισμένος, χρησιμοποιήθηκε πλαστό ποινικό μητρώο σε βάρος του, λέει ο γιος του Video)

Ως δείγμα γραφής για το τι σχεδιάζουν σε βάρος των Ελλήνων της Αλβανίας και της ελληνικής μειονότητας χαρακτήρισε ο γιος του Φρέντι Μπελέρη την πρόταση της εισαγγελέως στην δίκη για τον πατέρα του.

«Η πρόταση έγινε χωρίς στοιχεία και ενδείξεις, Είναι πρωτόγνωρο αυτό. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η δικαιοσύνη ελέγχεται στην Αλβανία και ότι είναι μια πολιτική δίκη» είπε ο Πέτρος Μπελέρης.

Όπως κατήγγειλε «για να συλληφθεί και να παραμείνει προφυλακισμένος ο πατέρας μου χρησιμοποιήθηκε ένα πλαστό ποινκό μιητρώο που ανακάλυψε ένας εισαγγελέας. Λίγο πριν τις εκλογές που κέρδισε το μητρώο του και όποτε ζητήθηκε στη δίκη ήταν καθαρό, μόνο την ημέρα που έπρεπε να συλληφθεί βρέθηκε λερωμένο»

Ερωτηθείς στην ΕΡΤ για την ψυχολογία του Φρέντι Μπελέρη, ο γιος του απάντησε ότι «είναι στον στόχο του ταγμένος και περιμένει με υπομονη να περάσει αυτό που περνάμε. Είναι αποφασισμένος, γι αυτό κερδίσαμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία».

H εισαγγελική πρόταση

Κάθειρξη 2 ετών και 6 μηνών για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη για «ενεργή διαφθορά» πρότεινε η Ειδική Εισαγγελία της Αλβανίας. Για τον συνεργάτη του Μπελέρη, Παντελή Κοκαβέση, ο εισαγγελέας πρότεινε δύο χρόνια φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα λόγο προβλημάτων υγείας θέτοντάς τον σε περιοδικό έλεγχο από τις αρχές, ενώ και στους δύο ζητήθηκε η υποχρεωτική καταβολή δικαστικών εξόδων, ύψους 166.000 λεκ (περίπου 1.600 ευρώ).

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, οι δύο εισαγγελείς του ειδικού δικαστηρίου κατά της διαφθοράς (SPAK), διάβασαν τα συμπεράσματα των 60 σελίδων ζητώντας από το Ειδικό Δικαστήριο Κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς στην Αλβανία (GJKKO) να κηρύξει ένοχους διαφθοράς τους Μπελέρη και Κοκαβέση. Ως απόδειξη, το SPAK αναφέρει ότι υπάρχουν βίντεο από συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες του Φρέντι Μπελέρη με τον «συνεργάτη της αστυνομίας». Η κατηγορία αναφέρει «εξαγορά ψήφων». Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για εξαγορά οκτώ ψήφων με το ποσό των 360 ευρώ. Δηλαδή περίπου 45 ευρώ η ψήφος.

Σύμφωνα µε τη δικογραφία και όσα έχουν λεχθεί κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, οι «αρμόδιες» αρχές ενεργοποίησαν τον «συνεργάτη της αστυνομίας» Αρσέν Ράμα, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε διοικητή του Α.Τ. Χειμάρρας, Ερμάλ Χαϊντίνι, του ανέφερε ότι είχε αντιληφθεί εξαγορά ψήφων υπέρ του Μπελέρη. O διοικητής του Α.Τ. Χειμάρρας δήλωσε ότι έκανε έρευνα έπειτα από αυτήν την καταγγελία και αργότερα ενημέρωσε την εισαγγελέα Αυλώνας, Ματίλντα Πέζα, «καλωδίωσε» τον Αρσέν Ράμα και «εξασφάλισε» άδεια για την έναρξη παρακολουθήσεων.

Ο Αρσέν Ράμα έφτιαξε μια λίστα με οκτώ ψηφοφόρους, η οποία ουδέποτε είχε φθάσει στα χέρια του Μπελέρη ή κάποιου άλλου από το επιτελείο του, σύμφωνα με τη himara.gr.

Τα «στοιχεία» που υπάρχουν στη δικογραφία, αλλά και σε όσα αναγνώσθηκαν στο δικαστήριο από τους εισαγγελείς του SPAK Ντορίνα Μπέικο και Αντνάν Τζόλι, κάνουν λόγο για 30 τηλεφωνικές κλήσεις –οι περισσότερες αναπάντητες– από τον Αρσέν Ράμα προς τον Μπελέρη.

Οι μάρτυρες κατηγορίας που κάλεσαν οι εισαγγελείς του SPAK ήταν ο Αρσέν Ράμα και ο αδελφός του Αμπντούλ Ράμα, ο Ερμάλ Χαϊντίνι, δύο πολίτες από το χωριό Δρυμάδες που ήταν στη λίστα του «συνεργάτη της αστυνομίας» και δύο πολίτες της Χειμάρρας που υποτίθεται θα εξασφάλιζαν ελληνικά έγγραφα με αντάλλαγμα την ψήφο τους, σύμφωνα με τις έρευνες της Εισαγγελίας.

Ο Μπελέρης κατηγορεί τον δικαστή – Δεν έχουν κανένα στοιχείο, λέει ο δικηγόρος του

Ο Φρέντι Μπελέρης ήταν παρών στη χθεσινή συνεδρίαση και στην αρχή της έκανε δήλωση όπου κατηγόρησε τον πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής Ερζόν Τσέλα για μεροληψία στη δίκη και ότι «ενήργησε με πολιτικές εντολές» .

Ο κατηγορούμενος Δήμαρχος απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Έχω παράπονο για το πώς λειτουργεί η εισαγγελία συνεχώς δεν δέχεται δικά μου στοιχεία και τα απορρίπτει, δεν ανακρίνει τα άτομα που έχουμε υποδείξει ως μάρτυρες και στην υπόθεσή μου έχει γίνει πλαστογραφία αποδεικτικών στοιχείων. Όποιος πλαστογράφησε έγραφα του Αλβανικού κράτους φέρει ποινική ευθύνη.

Εδώ στην Αλβανία δεν έχουμε αμερόληπτη δικαιοσύνη γιατί η διαδικασία έχει πολιτικά κίνητρα και βλέπουμε ο πρωθυπουργός να παρεμβαίνει σε αυτή την υπόθεση. Έχετε αφήσει το λαό της Χειμάρρας χωρίς τον δήμαρχο τους. Αυτή είναι μια πολιτική φυλακή αφού δεν μου επιτρέπετε να ορκιστώ ως δήμαρχος»

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ερζόν Τσέλα απάντησε ότι τα αιτήματα του Μπελέρη εξετάστηκαν.

Έξω από το δικαστήριο, ο δικηγόρος του Μπελέρη έκανε λογω για προσπάθεια καταδίκης του πελάτη του χωρίς στοιχεία.

«Δεν έφεραν κανένα στοιχείο εκτός από τη μαρτυρία του Αρσέν Ράμα. Είναι ένας πολύ κακοφτιαγμένος μύθος. Είναι μια επαίσχυντη κατηγορία, μια αναμενόμενη απόφαση», τόνισε ο δικηγόρος του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Η επόμενη δική θα διεξαχθεί στις 28 Φεβρουαρίου και ώρα 14:30, όπου η υπεράσπιση θα αντικρούσει το πόρισμα της εισαγγελίας. Στη συνέχεια θα οριστεί η ημερομηνία της ανακοίνωσης της απόφασης από τους δικαστές του SPAK.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.