00:41, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Υψώθηκε ξανά η ουκρανική σημαία στο Φιδονήσι

O ουκρανικός στρατός, ανέφερε σήμερα, ότι η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το στρατηγικής σημασίας φυλάκιο την περασμένη εβδομάδα.

«Η στρατιωτική επιχείρηση ολοκληρώθηκε και το έδαφος επεστράφη στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, η Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας.

Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ουκρανίας, ενδέχεται να χαλαρώσει τον αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια. Ένας ξένος διπλωμάτης με έδρα το Κίεβο, είπε από την πλευρά του στο Reuters, ότι αυτό δεν ήταν ακόμα αρκετό για να επιτρέψει την ασφαλή διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών.

Η Ρωσία ανέφερε ότι αποχώρησε από το Φιδονήσι την Πέμπτη σε μια «χειρονομία καλής θέλησης» για να δείξει ότι δεν παρεμποδίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιστρέψει τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία. Η Ουκρανία όμως, υποστήριξε ότι εκδίωξε τις ρωσικές δυνάμεις μετά από επίθεση πυροβολικού και πυραύλων.