, Κυριακή
05 Μαΐου 2024

search icon search icon

Δυο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη κατακτούν τον ελληνικό οίνο

Πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια από τότε που ο Μίλτος Δαµάσκος έριξε για πρώτη φορά την τσάπα του στο χώµα του αµπελώνα του στην Νέα Μεσηµβρία, στη Θεσσαλονίκη.

Της Φιλίππα Βλαστού

Ο µόχθος, το µεράκι και το πάθος για τον ελληνικό οίνο ήταν βαθιά ριζωµένα στην καθηµερινότητα του και έτσι µπόρεσε να µεταφέρει την αγάπη του αυτή στον γιο του, Στέλιο. Στη συνέχεια, και συγκεκριµένα τους τελευταίους µόλις έξι µήνες την σκυτάλη έχουν αναλάβει τα εγγόνια του ο Μίλτος και ο Γιώργος, δυο αδέρφια που µεγάλωσαν µέσα στους αµπελώνες και πέρασαν τις περισσότερες στιγµές της παιδικής τους ηλικίας κάνοντας βόλτες και βοηθώντας τον πατέρα και τον παππού τους, οι οποίοι τους έµαθαν όλα τα µυστικά γύρω από τον οίνο.

«Ο πατέρας µας, µάς είχε εκπαιδεύσει από µικρούς πάνω στην καλλιέργεια του αµπελιού», είπαν στην Karfitsa οι δυο νεαροί συνεχιστές της οικογενειακής επιχείρησης. «Από µικροί βλέπαµε την διαδικασία της οινοποίησης και µας άρεσε. Θέλαµε αυτό να είναι το επαγγελµατικό µας µέλλον και να συνεχίσουµε την πορεία που έχουν χαράξει οι πρόγονοι µας», τόνισαν.

Το πρώτο τους «ρίσκο» βραβεύτηκε

Μόλις τελείωσαν το σχολείο οι σπουδές τους προσανατολίστηκαν στον κλάδο της Γεωπονίας και της Οινολογίας, ούτως ώστε να εντρυφήσουν στις γνώσεις και στις νέες µεθόδους για να µπορέσουν να τις εφαρµόσουν στα αµπέλια τους. Αν και ακόµη δεν έχουν προλάβει να πάρουν το πτυχίο τους ο ενθουσιασµός και η ορµητικότητα της ηλικίας τους τους οδήγησε να κάνουν το ντεµπούτο τους στον χώρο του οίνου δηµιουργώντας τη δική τους σειρά από τρεις νέες ετικέτες κρασιού. Πήραν κάποια αµπελοτεµάχια του οινοποιείου, εφάρµοσαν τις νέες τεχνικές που έχουν µάθει και τις καινούργιες µεθόδους οινοποιήσεις κάνοντας το δικό τους rebranding, στην έως τότε παραγωγή του οινοποιείου τους. Το πρώτο βήµα τους επιβραβεύτηκε µε τον καλύτερο τρόπο, καθώς απέσπασαν βραβεία στον 18ο Διεθνή Διαγωνισµό Οίνου και Αποσταγµάτων. «Ως νέοι στο χώρο, που έχουν αναλάβει µια επιχείρηση που µετρά µισό αιώνα, για εµάς το βραβείο αυτό µας δίνει δύναµη για τη συνέχεια», µας είπαν τα δυο αδέλφια.

Ποιο είναι όµως το προσωπικό τους ρίσκο ως νέοι στον χώρο; Οι ίδιοι µας απάντησαν ότι «το ρίσκο µας ήταν κατά πόσο θα γινόταν αποδεκτό από τον κόσµο τα καινούργια κρασιά δύο νέων παιδιών από µια σχετικά άγνωστη εταιρεία οίνου. Με το πέρασµα του χρόνου βλέπουµε ότι το ρίσκο αυτό άξιζε που το πήραµε, γιατί ολοένα και περισσότερος κόσµος µας στηρίζει».

Ως δυο νέοι επιχειρηµατίες έχουν θέσει ήδη κάποιους στόχους για να µπορέσουν να βάλουν και εκείνοι µε την σειρά τους το δικό τους «λιθαράκι», ώστε το ελληνικό κρασί να γίνει ακόµη πιο γνωστό στο εξωτερικό. «Είµαστε υπερήφανοι για την περιοχή µας και πιστεύουµε ότι το ελληνικό κρασί θα πρέπει να αναδειχθεί, γιατί έχει πολλά να δώσει στον χώρο του οίνου και έχει βελτιωθεί σε µεγάλο βαθµό η ποιότητα του ελληνικού κρασιού», σηµειώνουν τα δύο αδέλφια. Μάλιστα, ο Μίλτος και ο Γιώργος µας ανέφεραν ότι θα κάνουν όποιες προσπάθειες γίνονται ώστε «η Νέα Μεσηµβρία να γίνει γνωστή για την ευλογηµένη γη της και το κρασί που παράγει και να δηµιουργηθεί πρόσφορο έδαφος και για τον οινοτουρισµό».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.