Η μοναδική περίπτωση του δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη
Viral έχει γίνει στο στην πλατφόρμα του X (πρώην Twitter) τις τελευταίες ώρες ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, για την αποκατάσταση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου.
Ο λόγος, η μετατροπή ενός παρατημένου ακίνητου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας «σε ένα από καλύτερα στάδια της χώρας», στον απόηχο των όσων έγιναν γνωστά για τα προβλήματα στα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, αλλά και το Καυτανζόγλειο στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Πελετίδης λοιπόν, δεν έχασε το … εγχειρίδιο χρήσης, αλλά περιέγραψε σε βίντεο που ανάρτησε, το πώς κατάφερε να μετατραπεί το Παμπελοποννησιακό Στάδιο ξανά σε λειτουργικό.
«Πως μετατρέψαμε ένα παρατημένο Ολυμπιακό ακίνητο σε ένα από τα καλύτερα στάδια της χώρας μας. Το 2014 το στάδιό μας ήταν κατεστραμμένο, λεηλατημένο και είχε χάσει την άδεια λειτουργίας του. Εισπράττοντας τα χρωστούμενα από ομάδες ποδοσφαίρου και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ξεκινήσαμε την αποκατάσταση του.
Επιδιορθώνοντας τις διαρροές και ενεργοποιώντας την γεώτρηση, ρίξαμε το κόστος ύδρευσης από 100.000 σε 5.000 ευρώ τον χρόνο. Με το δικό μας προσωπικό και αγοράζοντας μόνο τα υλικά αποκαταστήσαμε τον εξοπλισμό του σταδίου και πήραμε ξανά άδεια λειτουργίας. Και έτσι, ανοίξαμε το στάδιο για δωρεάν άθληση σε όλους τους Πατρινούς. Και φτάσαμε σήμερα να έχουμε 10.000 εγγεγραμμένους συμπολίτες μας. Το Παμπελοποννησιακό είναι πλέον ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα ανοιχτά κέντρα αθλητισμού στην Ελλάδα. Είναι τιμή μας να παρέχουμε ψύξη, θέρμανση, εξαερισμό και ζεστό νερό σε όλο το στάδιο. Η Πάτρα πλέον φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως οι έξι συνεχόμενοι πανελλήνιοι αγώνες στίβου», αναφέρει ο δήμαρχος Πάτρας στο βίντεο.
Προσωπικώς δεν περίμενα το βιντεάκι για να πληροφορηθώ τι εστί Πελετίδης. Τον, με … μεταγραφή εκ Κοζάνης κομμουνιστή δήμαρχο είχα προλάβει να γνωρίσω πριν από μερικά χρόνια όταν από την πρώτη κι όλας θητεία του το 2014 φρόντισε να μας μάθει πως ο πρώτος πολίτης μιας πόλης μπορεί να ασκήσει χρηστή διοίκηση και να κερδίσει τους κατοίκους της. Τον Κώστα Πελετίδη τον γνώριζα κατ΄αρχάς ως γιατρό καρδιολόγο. Ως γιατρός στάθηκε επί 35 χρόνια δίπλα σε κάθε ασθενή σχεδόν με αυταπάρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι τον αποκαλούσαν “Ο Γιατρός των φτωχών”.
Ως Δήμαρχος Πατρέων, ο Κώστας Πελετίδης ακολούθησε ακριβώς την ίδια πολιτική και νοοτροπία. Αγωνίστηκε με πάθος, διεκδίκησε και δημιούργησε για το σύνολο του Πατραϊκού λαού. Τραβήχτηκε στα δικαστήρια γιατί δεν έδωσε τα στοιχεία των συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου προστατεύοντάς τους από πιθανή απόλυση. Μηνύθηκε από τη Χρυσή Αυγή γιατί δεν τους παραχώρησε χώρους και στοιχεία για το πόσα αλλοδαπά παιδιά φοιτούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Δεν πειθάρχησε στην εντολή της τότε κυβέρνησης να μεταφερθούν τα αποθεματικά του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Πάτρα δεν είναι πόλη χωρίς προβλήματα. Η ανεργία των νέων είναι το κυρίαρχο. Αλλά τη στιγμή που σε άλλους δήμους οι δήμαρχοι τραβιούνται στα δικαστήρια για κακοδιαχείριση είτε διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ο Πελετίδης με πενιχρά έσοδα από την πρώτη κι όλας μέρα της διοίκησής του έσπευσε να μοιράσει κολατσιό σε όλα τα σχολεία, γεύματα στους άστεγους και να μειώσει τα δημοτικά τέλη στους οικονομικά ευάλωτους. Να φτιάξει πάρκα, το Αρσάκειο, το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, τα Σφαγεία, τις αποθήκες ΑΣΟ, το Δημοτικό Ωδείο, το σταθμό της Μανιακίου, το δρόμο για τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης και άλλα.
Κι αν κάποιοι άλλοι δήμαρχοι, που έφτασαν κυρίως με επικοινωνιακά κανάλια να βελτιώσουν τη φήμη τους φτάνοντας μέχρι την κεντρική κυβέρνηση, ο δήμαρχος Πατρέων που μοιάζει φυσιογνωμικά περισσότερο με πρωταγωνιστή του Αλμοδοβάρ, δεν έχει καμία δυσκολία να σαρώνει με ποσοστά ολοκληρωτικών καθεστώτων στις εκλογές, στηριζόμενος όχι μόνο από το ΚΚΕ αλλά από δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς, φτωχούς, αστούς που συνθέτουν την ανθρωπογεωγραφία της τρίτης σε πληθυσμό πόλης της Ελλάδας. Και η απόδειξη ότι κάποια φορά εμφανίζεται στο προσκήνιο κάποιος που πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τις κομματικές στηρίξεις. Η αγάπη των πολιτών του, φτάνει και περισσεύει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA