, Σάββατο
02 Μαρτίου 2024

Οκτώ σκέψεις για νικητές και ηττημένους

Η τραγική εικόνα του άδειου εκλογικού κέντρου κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης του exit poll αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι στα δύσκολα οι πρώτοι που λακίζουν είναι οι πρώην κεκράχτες και χειροκροτητές

Οι πρώτες σκέψεις τώρα που ο καπνός κάθισε μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών…

1. Οι Θεσσαλονικείς, μηδέ των – εκτός σκληρού κομματικού πυρήνα – Νεοδημοκρατών εξαιρουμένων, δεν «ψήνονται» πια από από ένα «αγορίνα μου» και «έναν καφέ στην Τσιμισκή» με τους εξ Αθηνών αξιωματούχους. Θέλουν το μερίδιο που τους αναλογεί από το παμφάγο κέντρο.

2. Τιμωρήθηκε η αλαζονεία, ο ωχαδερφισμός μιας διοίκησης και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης απέτυχε να αναπτύξει όλο το διάστημα της θητείας του, διοικητικές αρετές, έπεσε σαν τραπουλόχαρτο. Η στήριξη του τελευταίου μήνα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ερμηνεύτηκε εκ του αποτελέσματος ως μια ατέρμονη υποκρισία εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους της ΝΔ κι αυτό φάνηκε είτε από το ότι γύρισαν την πλάτη στην κομματική εντολή, είτε στη χειρότερη δεν πήγαν να ψηφίσουν.

3. Για το μόνο που είχε δίκιο ο κ. Ζέρβας ίσως  ήταν η εκπεφρασμένη άποψή του ότι στερούνταν συνεργατών ικανών να τον βοηθήσουν. Βεβαίως, κρίνοντας  και από την επιλογή της ομάδας του τοποθετώντας έναν εξ Αθηνών υπεύθυνο για τις συμβάσεις κι έναν κλητήρα για να μεταθέτει το προσωπικό κατά το δοκούν φανερώνει είτε ανικανότητα, είτε αδυναμία ληψης αποφάσεων. Από την άλλη οι περισσότεροι αντιδήμαρχο, ήταν προϊόν συναλλαγής και ανταπόδοσης για τη συγκρότηση διοίκησης εξαιτίας της στρεβλής απλής αναλογικής. Κάποιοι που του πούλησαν εκδούλευση αποδείχθηκαν «κουτσαβάκια» κι ούτε καν παλαιάς κοπής.

4. Η τραγική εικόνα του άδειου εκλογικού κέντρου κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης του exit poll αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι στα δύσκολα οι πρώτοι που λακίζουν είναι οι πρώην κεκράχτες και χειροκροτητές… Και οι ελάχιστοι βουλευτές που έσπευσαν έστω για κάποια λόγια παρηγοριάς είναι η αποτύπωση του δόγματος Τσιάνο ότι «οι νίκες έχουν 100 πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή»…

5. Για τον Στέλιο Αγγελούδη εφεξής θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά περισσότερα. Προς το παρόν ας έχει στο νου το Ναπολεόντειο «ο πιο μεγάλος κίνδυνος γεννιέται τη στιγμή της νίκης».Οι ημέρες του ανήκουν ολοκληρωτικά μαζί με καμιά δεκαριά (όχι παραπάνω) ακόμη ανθρώπους που ρίσκαραν πολλά στηρίζοντάς τον, επειδή γνώριζαν την εργατικότητα, το πείσμα και την τελειομανία του εδώ και χρόνια και οι οποίοι νομιμοποιούνται να αισθάνονται δικαιωμένοι και να πανηγυρίζουν μαζί του.

6. Οφείλει να μάθει από το πάθημα του προκατόχου του δημάρχου περί μεγάλων προσδοκιών κι επίσης πως περίοδο χάριτος μόλις αναλάβει δε θα έχει ούτε καν για τρεις ημέρες. Για τους όψιμους υποστηρικτές και για κάποιους «γραμμιτζήδες» προερχόμενους από αθλιοθλιβερούς κομματικούς μηχανισμούς που αποδοκιμάζει και απεχθάνεται η συντριπτική κοινωνία των ψηφοφόρων του αλλά και της κοινωνίας και που έχωσαν τη μούρη τους ακόμη και στις σταυροδοσίες, θα αναφερθούμε προσεχώς και στην ώρα τους.

7. Δεν ξέρω αν ο Δρόσος Τσαβλής λάμβανε το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, που μάλλον θα είχε. Εκείνο που διαπίστωσα, ήταν ότι ο αγαπητός πνευμονολόγος γιατρός και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ξεχώρισε για το ήθος του σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κι αποτελεί μιαν αξιόλογη εφεδρεία με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά που θα είναι λυπηρό να περιοριστούν σε μιαν μη αντιπροσωπευτική επίδοση της τάξης του 5% που έλαβε ο συνδυασμός του.

8. Ένα ποσοστό της νίκης του Στέλιου Αγγελούδη οφείλεται στον Βασίλη Γάκη. Όχι μόνο άντεξε στις πιέσεις των σκληρών κομματικών της ΝΔ, όχι μόνο στήριξε την επιλογή του θυσιάζοντας τα 2/3 περίπου των ψηφοφόρων του το 2019, όχι μόνο πέρασε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου κι ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, αλλά αποτέλεσε ένα παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του με την εμπειρία του, την καθαρότητα των θέσεών του και την ευθυκρισία του. Το ότι δεν αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους στην νικήτρια παράταξη είναι μιαν ακόμη απόδειξη, ότι οι προτιμήσεις του εκλογικού σώματος χρίζουν ψυχιατρικής και κοινωνιολογικής μελέτης…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA