12:17, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Ημερίδα – Εποχή Των Πλαστικών Μίας Χρήσης: Μια Αρχή Χωρίς Τέλος;

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα Χωρίς
Πλαστικά Μίας Χρήσης» πραγματοποίησε την Τετάρτη 9 Μαρτίου Ημερίδα με θέμα «Εποχή Των
Πλαστικών Μίας Χρήσης: Μια Αρχή Χωρίς Τέλος;». Η Ημερίδα εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα υλοποιηθούν ανά την Ελλάδα, με στόχο την αναγνώριση του προβλήματος των πλαστικών μίας χρήσης και τη διερεύνηση των προκλήσεων στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη μείωσή τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός
Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Σίμος
Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκέων, ο κ. Κωνσταντίνος Ιακώβου, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και η κα. Μαρία Καραγιάννη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου
Θεσσαλονίκης.

Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Υπουργείο Εσωτερικών
Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Κωνσταντίνος Ιακώβου, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Δήμος Θεσσαλονίκης

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η επιβάρυνση των πλαστικών στο περιβάλλον· ο ρόλος της Πολιτείας και η δυσκολία στην εφαρμογή της νομοθεσίας· η προσαρμογή των επιχειρήσεων HORECA αλλά και των κλάδων του τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού στις νέες συνθήκες· καθώς και ο εντοπισμός καλών πρακτικών. Στις θεματικές συζητήσεις συμμετείχαν πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων· εκπρόσωποι επιχειρήσεων· καθώς και στελέχη κοινωφελών ιδρυμάτων.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου κατά τον χαιρετισμό είπε
χαρακτηριστικά: «Το πλαίσιο για τη διαχείριση των πλαστικών μίας χρήσης υπάρχει. Ξέρουμε τι πρέπει
να γίνει. Όμως υπάρχουν ακόμα πολλά κενά, στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την εφαρμογή του νομικού πλαισίου και την αλλαγή των δικών μας συνηθειών. Βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό στάδιο για το περιβάλλον – στη στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, αλλάζοντας, ή θα κάνουμε πίσω, υποχωρώντας.»

Επόμενος σταθμός είναι η Αθήνα, στις 23 Μαρτίου.