ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Myró Gallery: 1+3 εκθέσεις τέχνης, με κεντρική την έκθεση γλυπτικής του Ιωάννη Τρούκη

Μαριάννα Φτάκα Αναρτήθηκε από Μαριάννα Φτάκα
09/04/2022
Εκδηλώσεις, Ρεπορτάζ
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά
0
Myró Gallery: 1+3 εκθέσεις τέχνης, με κεντρική την έκθεση γλυπτικής του Ιωάννη Τρούκη

Η Myró Gallery μαζί με τις «Δρυάδες εν Πλώ» έκαναν τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής του Ιωάννη Τρούκη, με τίτλο «Το πρώτο ταξίδι», στον χώρο του Main Hall. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στις 18:00 ωστόσο η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 16 Απριλίου.

Ο γνωστός ζωγράφος και γλύπτης, Γιάννης Τρούκης, με καταγωγή απ’ την Καρδίτσα, ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και ταλαντούχους σύγχρονους γλύπτες-εικαστικούς της Θεσσαλίας. Άνθρωπος ευαίσθητος, με ιδιαίτερο έργο και αγαπητός στην κοινωνία της Καρδίτσας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών το 2016 αφήνοντας πίσω μεγάλη παρακαταθήκη έργων τέχνης και γλυπτών.

Ο Γιάννης Τρούκης ήταν παντρεμένος με την χορογράφο Μαρία Καραπαναγιώτη και ήταν πατέρας δυο παιδιών. Μαζί ίδρυσαν την καλλιτεχνική ομάδα “Δρυάδες εν Πλω” η οποία σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες φροντίζει μέχρι και σήμερα να κρατά ζωντανά τα έργα του και βασικό της μέλημα είναι να τα κάνει ευρέως γνωστά προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο. Την ομάδα συντονίζουν τα παιδιά του και η κα. Καραπαναγιώτη οι οποίοι διαχειρίζονται τα έργα του που φιλοξενούνται σε εργαστήριο της Καρδίτσας. 

Η μοναδική αυτή συλλογή του Γιάννη Τρούκη ταξίδεψε για πρώτη φορά μετά την πανδημία στην Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό τον λόγο ονομάστηκε “Το πρώτο ταξίδι”. Τα εντυπωσιακά έργα του τοποθετημένα στον μίνιμαλ χώρο της Myro Gallery τράβηξαν τα βλέμματα των επισκεπτών και δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο κλίμα κουλτούρας ενώ αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους γνώστες της τέχνης.

Related Post

Απόβαση Vespa στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης – Ακροβατικά που κόβουν την ανάσα απ’ τον Nicola L’Impennatore (ΦΩΤΟ+Video)

ΔΕΘ: Εκατοντάδες μαθητές επιδίδονται σε σκακιστικές μονομαχίες για τα Πανελλήνια Μαθητικά Πρωταθλήματα Σκακιού (ΦΩΤΟ+Video)

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Casino Operations Summit 2026 στο Hyatt Regency Thessaloniki

Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Εργατών από ΕΚΘ και σωματεία (ΦΩΤΟ+Video)

Η κα Καραπαναγιώτη μιλώντας στην Karfitsa με χαρά είπε πως η ομάδα “Δρυάδες εν Πλω” έχει δωρίσει ένα γλυπτό 2,5 μέτρων του Γιάννη Τρούκη στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα που έχει ξεκινήσει το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Δείτε κάποια από τα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη:

Την ίδια ημέρα στον χώρο της Μyró Gallery φιλοξενήθηκαν άλλες 3 εκθέσεις διαφόρων θεματικών ενοτήτων

Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Ιουλίας Φλωρέντζη, “Now just let me stay at home and embroider in peace” στον χώρο του Art Shop έως το Σάββατο 16 Απριλίου.

Η Ιουλία Φλωρέντζη γεννήθηκε το 1998 στην Καβάλα. Αποφοίτησε απο το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το 2022, όπου σπούδασε ζωγραφική στο 3ο εργαστήριο με καθηγητή τον Γιώργο Τσακίρη. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές.

Το έργο της αφορά ποικίλα μέσα, όπως αυτό του κεντήματος, της γλυπτικής κατασκευής και της εγκατάστασης. Στο περιεχόμενο της δουλειάς της αξιοσημείωτο ρόλο παίζει το θηλυκό στοιχείο και ζητήματα του φεμινισμού του σήμερα αλλά και του χθες, σε συνάρτηση με μία χαρακτηριστική βιωματικότητα που τη καθορίζει.

Mιλώντας για το έργο της με τίτλο “τα σεμεδάκια της γιαγιάς”, η Ιουλία Φλωρέντζη αναφέρθηκε στο κέντημα με το οποίο ασχολείται και τόνισε πως είναι σαν φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες που κεντούσανε, οι οποίες δεν είχανε διαφυγή για να γίνουν επαγγελματίες καλλιτέχνες διότι αυτό το αντικείμενο αφορούσε καθαρά το ανδρικό φύλο για πολλούς αιώνες.

Χριστίνα Κελεσίδου – Ατομική έκθεση | Show Room

Σε συνδυασμό με τις παραπάνω εκθέσεις, στη Myró Gallery βρίσκεται αυτές τις ημέρες και η έκθεση της Χριστίνας Κελεσίδου στον χώρο του Show Room.

Τα γλυπτά, καράβια, της Χριστίνας Κελεσίδου, τα οποία είναι συχνά κατασκευασμένα από ξύλο θαλάσσης, δίχτυ, ύφασμα και μεταλλικά μέρη, ποικιλμένα με κομμάτια από κουπαστή πλοίου, βαρίδια και άλλα αντικείμενα που προέρχονται από παροπλισμένα πλοία κουβαλούν ιστορίες που σημειολογικά αλλά και εμπράγματα καταδεικνύουν την φθορά και την πάροδο του χρόνου μαζί την διαδικασία της επανάχρησης των υλικών.

Έργα της Χριστίνας Κελεσίδου υπάρχουν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στον Καναδά, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Θεαγένειο, ενώ πολλά κοσμούν γνωστές ιδιωτικές συλλογές.

Ομαδική έκθεση Novarte project SKG

Η Myró Gallery παρουσίασε την Πέμπτη 7 Απριλίου την ομαδική έκθεση Novarte project SKG στον χώρο του Project Room, υπό την επιμέλεια της Mαριάνας Ρωσσιάδου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 16 Απριλίου.

Το Novarte project SKG αποτελεί μια ομαδική έκθεση ανερχόμενων εικαστικών, προπτυχιακών φοιτητών της Σχολών Καλών Τεχνών ΑΠΘ και λοιπών ιδρυμάτων, που δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά στην Θεσσαλονίκη. Στόχος των καλλιτεχνών ήταν να παρουσίασαν ένα δείγμα της προσωπικής τους δουλειάς στο κοινό και να προβληματίσουν με τον καλλιτεχνικό τους «λόγο». Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει νέους καλλιτέχνες και να προβάλει μέσα από την φρέσκια ματιά τους, τους προβληματισμούς και της ανησυχίες που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο την εποχή που ζούμε.

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες:

Ορέστης Ντέλμας

O Oρέστης Ντέλμας είναι 22 ετών και ζωγραφίζει τα τελευταία 7 χρόνια. Σπουδάζει Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ και από πάντα ήθελε να ασχοληθεί με την τέχνη και το σχέδιο. Τα έργα που εκθέτει αυτές τις ημέρες στη Μyró Gallery είναι βασισμένα στην μεικτή τέχνη «mixed media». Συμμετείχε ενεργά σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και μέσα από την αρχιτεκτονική ξεκίνησε να πηγαίνει από τα μεμονωμένα έργα σε project τα οποία συνδυάζουν πολλαπλά έργα έχοντας μεταξύ τους μια νοηματική σύνδεση. Από τα πρώτα του project προσπαθεί να μελετήσει ως θέμα «το όνειρο» και γενικότερα τις εικόνες που δημιουργούνται μέσα από αυτά αλλά και τα αποτελέσματα που έχουν στο υποσυνείδητο των ανθρώπων. Τα έργα του βασίζονται στην φαντασία και είναι πηγή έμπνευσης για παιδιά.

 Μιλώντας στην karfitsa ο Ορέστης εστίασε στον ενθουσιασμό των παιδιών κάθε φορά που αντικρίζουν τα έργα του και τόνισε πως «είναι φανταστικό να ακούς την άποψη των παιδιών γιατί εκφράζονται με έναν διαφορετικό τρόπο και δεν έχουν φίλτρο».

Κλεάνθη Πάλλα

Η Κλεάνθη Πάλλα είναι νέα φωτογράφος που δραστηριοποιείται στην Φωτογραφία Μόδας. Στη Myró Gallery παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από το fashion week του Μιλάνου, στον τομέα «street fashion photography» που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μέσα από τις εικόνες της συλλογής ζωντανεύουν οι άνθρωποι, τα συναισθήματα, οι στιγμές, ο ενθουσιασμός και οι φρενήρεις ρυθμοί. Παράλληλα, αναδεικνύεται η μαγική ατμόσφαιρα του Μιλάνου κατά τη διάρκεια του «Fashion Week», η φινέτσα, τα χρώματα, η μόδα, οι λαμπεροί προσκεκλημένοι και τα μοντέλα. Η Κλεάνθη στις φωτογραφίες της προσπαθεί να αιχμαλωτίσει την ατμόσφαιρα και τις στιγμές! Έχει επιλέξει οι περισσότερες φωτογραφίες της να είναι ασπρόμαυρες για να εξάπτουν την φαντασία του επισκέπτη και να τον βάζουν σε διαδικασία σκέψης για το πως μπορεί να ήταν στην πραγματικότητα.

Ελένη Τσιγάρα (Αμπι)Λια Κατσιμέν

Η Άμπι Τσιγάρα σπουδάζει στην Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο της Βάλλυ Νομίδου. Το έργο με τίτλο « Α, εγώ είμαι» που παρουσιάζει στη Μyró Gallery είναι συσχετισμένο με την προσωπικότητα της και τα καθημερινά ερεθίσματα του παίρνει από διάφορες εικόνες. Σύμφωνα με την ίδια «η εγκατάσταση» συμπεριλαμβάνει κάποια αντικείμενα τα οποία λειτουργούν ως οπτικά ερεθίσματα για την ίδια κατά τη διάρκεια της ημέρες. Το έργο δεν έχει κάποια βαθύτερη ανάγνωση και είναι καθαρά βιωματικό ενώ τα υλικά που χρησιμοποιεί για την κατασκευή του είναι ο πηλός και το υγρό γυαλί.

«Το μομπιλιέ είναι ένα αντικείμενο που δίνει οπτικά ερεθίσματα σε ένα βρέφος οξύνοντας το νου του. Η δουλειά μου λειτουργεί για μένα σαν το προσωπικό ημερολόγιο, στο οποίο καταγράφω σκέψεις και γεγονότα. Μέσα από αυτό «ενσαρκώνω» τόσο πράγματα που με προβληματίζουν για καιρό όσο και φευγαλέες σκέψεις της στιγμής», δήλωσε η νεαρή καλλιτέχνης.

Ελένη Τσιαξερλή

Η Ελένη Τσιαξερλή είναι ζωγράφος και σπουδάζει ζωγραφική στην Σχολη Καλών Τεχνών. Τα έργα της είναι βασισμένα στην αντίφαση καθώς συνδυάζουν κάποια αιχμηρά αντικείμενα με κάποια πιο εύθραυστα όπως το μαχαίρι και το λουλούδι. 

«Θα περιγράψω τα έργα μου ως την έκφραση του προσωπικού μου βιώματος των ψυχοσωματικών ασθενειών, καθώς η απεικόνιση των αιχμηρών αντικειμένων αντιτίθεται στα πιο ευάλωτα και εύθραυστα όπως τα λουλούδια και τα μέρη του σώματος. Σκοπός είναι να συμβολιστούν οι κρυφοί πόνοι, τα εσωτερικά τραύματα που φέρει κανείς, με τη χρήση αντίθετων ως προς την ποιότητα συμβόλων» τόνισε η νεαρή καλλιτέχνης.

Κατσιμένη Λία

Η Κατσιμένη Λία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπουδάζει στην Σχολή Καλών Τεχνών. Στους πολύχρωμους καμβάδες της χρησιμοποιεί ακρυλικά χρώματα και τα έργα της θα φιλοξενούνται στην Μyrό Gallery έως το Σάββατο 16 Απριλίου.

Tags: Θεσσαλονίκη
Share213Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Απόβαση Vespa στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης – Ακροβατικά που κόβουν την ανάσα απ’ τον Nicola L’Impennatore (ΦΩΤΟ+Video)
Θεσσαλονίκη

Απόβαση Vespa στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης – Ακροβατικά που κόβουν την ανάσα απ’ τον Nicola L’Impennatore (ΦΩΤΟ+Video)

Σαράντα χρόνια ζωής συμπληρώνει το Vespa Club της Θεσσαλονίκης και τα μέλη του το γιορτάζουν με ένα τριήμερο εκδηλώσεων. Το...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
02/05/2026
Αυτόματο προσχέδιο
Θεσσαλονίκη

ΔΕΘ: Εκατοντάδες μαθητές επιδίδονται σε σκακιστικές μονομαχίες για τα Πανελλήνια Μαθητικά Πρωταθλήματα Σκακιού (ΦΩΤΟ+Video)

Μικροί σκακιστές απ' όλη την Ελλάδα συναντιούνται και αναμετρώνται στη ΔΕΘ -και συγκεκριμένα στο Περίπτερο 6 σε έναν ειδικά διαμορφωμένο...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
02/05/2026
Next Post
Υπόθεση θανάτου τριών παιδιών στην Πάτρα: Αλλοιώσεις από έλλειψη οξυγόνου σε Μαλένα, Ίριδα

Οικονόμου για Πάτρα: Σύντομα θα έχουμε εικόνα και για τον θάνατο των άλλων παιδιών

 

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 242122

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa