, Παρασκευή
24 Μαρτίου 2023

Σύνοδος Κοινωνικού Διαλόγου 2023 στη Θεσσαλονίκη

H Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) διοργανώνει τη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και παρόμοιων θεσμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023, στη Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής). 

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνουν οι κύριοι Γιάννης Πάιδας, Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε., Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών, Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Α.Ε. Lachezara Stoeva, Πρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών (βιντεοσκοπημένο μήνυμα), οι κύριοι Ιωάννης Αμανατίδης, Βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ), πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, Απόστολος Πάνας, Βουλευτής  (ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής), Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και ο κ. Oliver Röpke, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής  (βιντεοσκοπημένο μήνυμα).

Στο πέρας των εργασιών της Συνόδου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματά της από τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επιφανείς ομιλητές και σύνεδροι από Οικονομικά και Κοινωνικά Συμβούλια και παρόμοιους θεσμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από φορείς που συμμετέχουν στην Ολομέλεια της Ο.Κ.Ε., από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Η ενδυνάμωση της πολυμέρειας και της συνεργασίας, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο το επόμενο διάστημα, θα χρειαστεί την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των “ζωντανών δυνάμεων” της κοινωνίας για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων όπως η κλιματική και ενεργειακή κρίση, η επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ και η ειρηνική συνύπαρξη. Οι θεσμοί Κοινωνικού Διαλόγου καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς.

Τα Οικονομικά και Κοινωνικά Συμβούλια των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που είναι Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών που είναι υποψήφιες προς ένταξη, θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη για να ανταλλάξουν απόψεις, να διερευνήσουν επιλογές και να επιλέξουν λύσεις για ζητήματα που ταλανίζουν τις κοινωνίες τους. Στο τέλος της Συνόδου, τα  συμπεράσματά της θα λάβουν τη μορφή Κοινής Δήλωσης.